Elektronik cihazları servise göndermeden önce ne yapılmalı?
Günümüzde seri üretimle üretilen birçok elektronik ürün çeşidi bulunuyor. Bu seri üretimin de getirdiği hatalar…
Herkese merhaba!
Sitemi uzun süredir takip edenler ve beni tanıyanlar drone’lara ne kadar meraklı ve hevesli olduğumu mutlaka öğrenmiştir diye tahmin ediyorum. Bu yazımda size yerli bir girişim olan “APE X” ismi verilen bir drone’u tanıtacağım.
APE X Nedir?
Geliştiricileri tarafından; dayanıklı, kolay kullanımlı ve taşınma konusunda diğer drone modellerine göre çok daha rahat taşınabilen bir drone olarak tanımlanıyor. APE X, Ape Drone ekibi tarafından uzun süren geliştirme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkarılmış. Şu an ise seri üretime geçmek için Arı Kovanı platformunda destek bekliyor.
APE X Hangi Özellikleri Barındırıyor?
+ 4K Çözünürlükte çekim yapabilme yeteneğine sahip 12 MP CMOS Sensöre sahip kameraya ek olarak 3 eksenli gimbal ile pürüzsüz ve sarsıntısız bir görüntü çekimi sağlıyor.
+ 20 dakikaya kadar havada kalabiliyor ve 1 kilogram’a kadar ağırlık taşıyabiliyor.
+ FPV özelliği ile uyumlu sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak drone’un içindeymişsiniz gibi uçuş yapabiliyorsunuz, aynı zamanda canlı yayın yapma imkanınız oluyor.
+ İçerisinde bulunan GPS Modülü ile kumanda bağlantısı koptuğu zaman eve dönüş özelliği sayesinde kalkış yerine tek başına iniş yapabiliyor.
+ Bence en önemlisi çarpışma engelleyici özelliği ile kırılma ve bozulmaların önüne geçiyor. Geliştirici ekip bunu Ape X drone’un 4 noktasına ultrasonik sensör ekleyerek gerçekleştirmiş
+ Kolay taşıyabilmek için katlanabilen bir yapıda ve oldukça küçük boyutlarda tasarlanmış.
Kontrolü APE X ile birlikte geliştirimiş özel Mime kumandayla ya da mobil uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz
Mobil uygulama ile kontrol ne kadar yenilikçi ve kullanışlı görünse de farklı marka drone’larda ben bu özelliğe ısınamadım. Telefonumuzdaki dokunma algılama gecikmesi gibi şeyler kazaya yol açabilir. Fiziksel bir kumanda ile uçurmak benim tercihim, geliştirici ekip bunun için de harika bir kumanda tasarlamış.
Gelişmiş oyun konsollarında oyunları daha gerçekçi hale getirmek için kullanılan kontrolcülere benzer bir yapıda avuç içinde kullanım için muhteşem bir tasarıma sahip Mime kumandayı elinizde Drone’un gitmesini istediğiniz yöne hareket ettirerek Ape X’i kontrol edebiliyorsunuz. Kumanda şarj olabilir şekilde tasarlanmış ve kumanda tam şarja sahipken 12 saat boyunca şarj edilmeden kullanılabiliyor. Yani drone pilinin 20 dakikada bittiğini düşünürsek, drone’u tam şarjlı halde kumandayı şarj etmeye gerek kalmadan 36 kez uçurabiliyoruz. Aynı zamanda kumanda menzili toplamda 1 Kilometre! Bence oldukça iyi bir değer.
20 TL’den başlayan fiyatlarla bu projeyi desteklemek ve önsipariş vermek için hemen aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;
https://arikovani.com/projeler/ape-0-kuresel-drone/detay
Şu an son 10 kişi 1300 TL destek sağlayarak APE X Drone, Mime kumanda ve FPV yani sanal gerçeklik gözlüğü ile Drone’un içindeymişsiniz gibi uçuş deneyimi yaşayacağınız sete sahip olabiliyor. 1800 TL ile de bunlara ek olarak taşıma çantası, yedek batarya gibi ekstra aksesuarlara sahip olabiliyorsunuz. Ürün satışa çıktığında 2250 TL fiyat etiketiyle satılacak. Şu an için destekçilere özel yarı fiyatına sipariş verilebiliyor. Eğer bugün önsipariş işlemini tamamlarsanız ürün size temmuzda ulaşacak.
Ürünün tanıtım videosunu izlemek için:
Ürün hakkında kendi düşüncelerim:
Devre kartının, yazılımının dışarıya bağlı kalmadan üretilmesi ve geliştirilmesi oldukça hoşuma gitti. Boyutları fazla büyük değil ve katlanabilir pervane kanatları ile daha küçük bir boyuta gelebiliyor. Bu da taşıma konusunda daha da kolaylık sağlayacağını düşünüyorum, ekibin de hedefi taşınabilirliği kolaylaştırmakmış. Kumandası oldukça yenilikçi ve kullanışlı görünüyor. Büyük ve bir sürü tuş olan karmaşık kumandalar yerine oldukça basit ve tek elle kullanım imkanı sunan bir kumanda geliştirmişler bunu da beğendiğimi söyleyebilirim fakat benim için en önemlisi çarpışma önleme sistemi. Yukarıda da bahsettiğim şekilde drone’un 4 noktasına yerleştirilmiş sensörler çarpışmayı algılayarak çarpışmayı engellemek için bir engele doğru uçmayı engelliyormuş. Bu bence en önemli kısım. Her ne kadar iyi drone uçursak da bazen bir dalgınlıkla ya da dikkat eksikliği ile çarpışmaya sebep olabiliyoruz. Ürün tasarımı olarak gövdesi kaliteli görünüyor ancak pervane kanatları biraz ince yapılmış. Bu tasarım drone’nun daha hafif olmasına pozitif bir etken bence. Çarpışma engelleyici sistemi de olduğu için ince olmasını bir sorun olarak görmüyorum. Hatta hafif olacağı için daha iyi bir uçuş sergileyeceğini düşünüyorum. Şu an ağırlığının 650 gram olduğu belirtilmiş. Daha da hafif bir hale getirmek için ekip çalışmasını sürdürüyormuş. Eğer biraz daha hafiflerse uçuş süresinin biraz daha uzayacağını tahmin ediyorum.
Oldukça güzel bir proje olduğunu düşünüyorum ancak piyasaya çıktığında belirlenmiş satış fiyatının biraz yüksek olduğunu düşünüyorum. Fiyat konusunda da gerekirse elbet bir düzenleme yapacaklardır. Umarım bu ürünü çok yakında teknoloji marketlerinde raflarda görürüz.
Proje hakkında daha fazla bilgiye ulaşabileceğiniz web sitesi: https://www.apedrone.tech/
Projenin instagram hesabı: https://www.instagram.com/apedrone/
Projenin twitter hesabı: https://twitter.com/apedronetech
Maddi destek sağlayabileceğiniz veya önsipariş verebileceğiniz site: https://arikovani.com/projeler/ape-0-kuresel-drone/detay
NOT: 20 liralık bile destek sağladığınızda size özel bir hediye tarafnıza kargo ile ulaştırılacak.
Siz bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çok güzel bir drone bence ama mime kumandayla kullanımı biraz tuhaf gibi
Evet açıkçası kumanda bana da biraz farklı geldi ama denemeden bir yorum yapmak istemiyorum. Belki de düşündüğümüzden çok daha kullanışlı ve basittir 🙂