Birkaç hamburger fiyatına bilgisayar: Banana Pi
Herkese yeniden merhaba, bugün sizlere ortalama olarak kredi kartı büyüklüğünde ve oldukça uygun fiyatlı olan…
Herkese merhaba!
Son zamanlarda yeni teknolojiler görmek yerine bir bahane ile yavaşlatılan telefon ya da işlemciler görüyoruz. Bu durum oldukça tuhaf ilk başta Apple, bataryaların ömrü ve gücü azaldığı için yavaşlatma konusunda bataryaları suçlasa da hemen ardından başta intel olmak üzere birçok işlemciyi etkileyen bir güvenlik açığı ortaya çıktı ve bunun kapatılması için işlemcinin belirli oranda yavaşlaması gerekiyor 🙂
Bence bu tip şeyler sadece bahaneden ibaret. Belki de bilinçli bırakılan bir açık.
Mutlaka duymuşsunuzdur diye düşünüyorum. Yapılmadığı söylense de birçok teknolojik üründe planlanmış eskitme yöntemi kullanılıyor. Özellikle cep telefonları, satın aldıktan birkaç yıl sonra ilk güne oranla oldukça fazla yavaşlama gösteriyor. Telefonu sıfırlamak bile bu yavaşlamanın önüne geçmiyor, gözle görülür bir yavaşlama kendini hissettiriyor. Bu tip yavaşlamalar da -sözde- gelişen teknoloji karşısında tüketiciyi daha yenisini, daha iyisini almaya itiyor.
Daha yüksek hızlara erişmek daha da zorlaştı
Kaynağını hatırlayamasam da bir yerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. İşlemciler günümüz imkanlarında ve kullanılan mimarilerde en yüksek hıza ulaştığını ve daha iyisinin henüz mümkün olmadığını anlatan bir yazıydı. Bu teori aşamasında olsa da bunun gerçek olduğunu düşünüyorum. Neredeyse her 2-3 ayda bir yeni nesil işlemci çıkartan Intel, yeni bir teknoloji bulamadı. Bu durumda da güvenlik açıklarını ortaya çıkartarak tüketicilerin dijital hayatlarının tehlikede olduğunu aşıladı ve güncellemeyi yapmaya ikna etti. Güvenlik konusunda titiz olan her kullanıcının bu güncellemeyi çabucak yükleyeceğine eminim ancak bu güncelleme açığı kapattığı gibi işlemcilerde ortalama %20 oranında bir yavaşlama meydana getiriyor. Bu da açık açık planlı eskitmenin bir parçası bana kalırsa.
İntel’in neredeyse her işlemcisi bu sorundan etkilenmişken bazı Arm mimarisi kullanılarak üretilmiş mobil işlemciler de maalesef bu açıktan etkilenen liste içinde. Yani bu açık kapatılırken cep telefonlarımızda da bir yavaşlama ortaya çıkabilir.
Yavaşlatılan işlemciler bulunduğu nesilden önceki nesil gibi düşük performans sunacak ve bunun karşısında intel son çıkardığı 8. nesil güvenlik açıklı nesil üzerine güvenlik açığı kapatılmış ve neredeyse önceki nesil ile aynı olan 9. nesil işlemciyi çıkartarak çok yüksek fiyatlara çok hızlı, en iyi, en performanslısı diye pazarlayacak 🙂
Bu şekilde 9. nesil için biraz zaman kazanmışken teknolojik araştırma & geliştirme çalışmalarını devam ettirecek. Belki de farklı bir işlemci mimarisi bularak daha yüksek hızlara bulmaya çalışacak. Hiçbir şey olmamış gibi üretime devam edecek.
Artık hız konusunda yeni şeylere gerek yok bence
Günümüzde son çıkan işlemciler birçok işi oldukça performanslı şekilde yapabiliyorken kapitalist düzen her geçen gün daha yenisi, daha iyisi şeklinde pazarlanan işlemcileri ve diğer yeni donanımları karşımıza çıkartıyor. Bu düzenin son oyunu da ne yazık ki yavaşlatmalı güvenlik açığı.
Bilgisayarlar ve telefonlar neredeyse temel ihtiyaç olduğu için bunu kullanmayı bırakarak maalesef önlemek mümkün değil. Yavaşlayan bilgisayar ve telefonlarımızla devam etmeye çalışacağız. Apple’ın cihazlarını yavaşlatması hemen ardından işlemcileri etkileyip açığın kapatılmasının yavaşlamaya sebep olan güvenlik açığı. Bakalım önümüzdeki oyun hangisi olacak?
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yazidada bahsettiginiz gibi teknoloji bulamadilar sattiklarini yavaslatip aynisini cikartip saticaklar.. Akillica.