--

Herkese yeniden merhaba, bugün sizlere ortalama olarak kredi kartı büyüklüğünde ve oldukça uygun fiyatlı olan Banana Pi ürününden bahsetmek istiyorum.

Banana pi aslında bir geliştirme kiti. Yani bu çip için bir devre ve kod hazırlayıp içine yüklediğinizde hazırlamış olduğunuz komutları işleyerek istediğiniz görevi yapmış oluyor. Aranızda elbet Arduino bilenler vardır. Arduino ürünü de aynı şekilde devreyi hazırlayıp, yazmış olduğunuz kodu içine yüklediğinizde o devreyi çalıştıracak işlemleri gerçekleştiriyor.

Arduino ile Banana Pi ürününü kıyasladığımızda Banana pi çok daha gelişmiş bir donanımla karşımıza çıkıyor.

Arduino daha basit ve temel bilgilerle proje hazırlanabilecek bir çip iken Banana pi çok daha gelişmiş ve ileri seviye projeler için kullanılabilecek daha zor bir geliştirme kiti bana kalırsa. Tabi proje geliştirmek yerine gündelik bir ofis bilgisayarı olarak bile kullanmak mümkün.

Banana Pi teknik özelliklerine baktığımızda seneler öncesinde “gerçekten harika bilgisayar” , “performans canavarı” gibi nitelendirilen binlerce liralık fiyat etiketiyle piyasada satılan bilgisayarların özelliklerini barındırıyor diyebilirim. -günümüzde artık fazla bir esprisi kalmasa da-

Banana Pi M1 teknik özellikleri:
İşlemci olarak: ARM @  Cortex A7 Dual-Core işlemcisinin 1.00 ghz saat hızlı çift çekirdeğin gücünden yararlanıyor.
Ram olarak baktığımızda DDR3 mimarisinde 1 gb ram ürüne dahil olarak geliyor.
Grafik işlemcisi olarak da paylaşımlı Arm Mali 400 yer alıyor.

Ürün üzerindeki giriş çıkış soketlerine göz atarsak:
– 2 adet Usb 2.0 girişi
– Hoparlör veya kulaklıkla ses alabilmeniz için 3.5mm ses çıkışı
– 1 adet ethernet girişi
– Eski nesil televizyonlardan alışık olduğumuz bir Video out jakı (3 renkli AV kablolarını hatırlayın :))
– HDMI çıkışı
– İşletim sistemi yükleyip çalıştırabilmek için bir SD kart girişi
– Sata hard disk bağlayabilmek için sata girişi
– Sata hard diskler için güç çıkışı
– Dahili kızılötesi alıcısı
– Dahili mikrofon
– Micro usb güç girişi soketi bulunuyor

Giriş çıkış jaklarına baktığımızda ortalama bir bilgisayarda ihtiyacımız olan hemen hemen her giriş bulunuyor. Hatta dahili mikrofon ve hdmi ekstra bir avantaj diye düşünüyorum.

Ben böyle şeylere fazla meraklıyımdır, arduino başlangıç setini de büyük hevesle aldım tek başıma fazla bir devre kuramıyorum. İnternetten bulduğum devreleri, kodları değiştirerek daha farklı şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu ürünü daha önce de duymuştum fakat fiyatı biraz fazla olduğu için fazla araştırmamıştım. Çizgi marketten gelen mail ile sınırlı stokla 46 Liralık bir fiyata düşürüldüğünü gördüm. Mailde hamburger fiyatına bilgisayar yazıyordu. Mailde de yazdığı gibi birkaç hamburger menüsü fiyatına mini bilgisayar! İnternette biraz araştırdığımda fiyatın oldukça uygun olması -çinden alınsa bile daha pahalıya geliyor- ve ortalama performanslı bir bilgisayar olarak kullanılabilmesi beni cezbetti diyebilirim. Bir tane sipariş vermiş olarak buldum kendimi 🙂

Çok fazla bir beklentim yoktu performansı konusunda sonuçta donanım her ne kadar eski zamanlarda iyi bir donanım olarak sayılsa da günümüzde gelişen teknolojiler ve yazılımlar karşısında iyi bir bilgisayar deneyimi sunmaz diye düşünmüştüm. Hafıza kartına Ubuntu’nun Mate işletim sisteminin Banana pi uyumlu sürümünü kurdum. Çalıştırdığımda beklediğimden hızlı açıldı ve çok yoğun internet sekmeleri açmadığımda gayet iyi tepki veriyordu. Sadece internette dolaşmak ya da ofis işlerini yapabilmek için oldukça başarılı bir çip -ya da mini pc- olduğunu düşünüyorum. 50 liraya bir bilgisayar parçası bile zor alınıyorken komple hazır halde bir bilgisayara sahip olmak oldukça hoş.

Dahili olarak tek eksiği bir wifi alıcısı bence. Biraz daha iyi modellerinde wifi alıcısı da eklemişler fakat bu modelde yer almıyor. Bu sorunu USB Wifi alıcısıyla çözebiliyoruz fakat USB girişleri 2 adet olduğu için klavye fare bağlamada sorun yaşanıyor bu sefer. USB Hub destekliyor mu bilmiyorum fakat destekliyorsa usb hub ile bu problem çözülür diye düşünüyorum.

Özet olarak cihazı beğendiğimi söyleyebilirim. Fiyatına göre harika iş çıkarıyor bana kalırsa. Tabi SD kartların hızı da bellidir belki bir sata hard disk takılarak denendiğinde çok daha performanslı çalışacaktır.

Çizgi market sayesinde çok uygun fiyata sahip oldum. Farklı sitelerde çok daha yüksek fiyatlara satılıyor. Eğer siz de satın almak isterseniz “Banana pi m1” ya da “Super pi m1” olarak internette arayabilirsiniz. Çizgi markette indirimli stok maalesef tükenmiş halde.

Güç kaynağı olarak Samsung s3 mini adaptörü kullandım sıkıntısız çalıştırdı. Giriş seviyesi bir bilgisayar kasası 300w gibi bir güçle çalışıyorken bu cihaz sadece bir telefon adaptörü ile çalışabiliyor. Neredeyse hiç elektrik harcamıyor bence.

Unutmadan şunu da eklemek istiyorum cihazda fan ya da bir soğutucu olmadığı için fazla ısınıyor fakat sessiz çalışması ilk başta garip hissettirdi. Sıfır fan sesiyle fare ve klavye ile bilgisayar kullanmak garip bir hismiş 🙂

Eğer ürün hakkında sorularınız varsa yorum olarak ekleyip bana iletebilirsiniz, hepsini bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışacağım.
Herkese mutlu günler!

Bu yazıya 3 kişi yorum yapmış

  1. Pingback: Banana Pi Nedir? Ne işe yarar? - Batuhan Kılınç Kişisel blogu

Yazı hakkında görüşlerinizi hemen alttaki kutuya yazazarak gönderebilirsiniz. (Yorumlarınız onaylandıktan sonra görünecektir)