--

Herkese merhaba!
Daha önce yazdığım banana pi hakkında olan yazım fazla teknik olmuş, daha basit ve kısa şekilde bu cihazın ne işe yaradığını size anlatmak ve göstermek istiyorum 🙂
Önceki yazım: Birkaç hamburger fiyatına bilgisayar: Banana Pi


(Yukarıda: Banana Pi ubuntu mate işletim sistemiyle internete bağlı şekilde çalışır haldeyken)

Banana Pi Nedir?
Banana Pi birçok çeşitli robot devreleri, kamera devreleri ya da diğer elektronik devreleri yapabilmek için gereken beyin gibi nitelendirebileceğimiz bir ana donanımdır. Çeşitli devre elemanlarını bu cihaza bağlayıp o donanımlara güç ve komut sağlayacak görevi Banana Pi’ye verebiliriz. Örneğin Banana Pi ile okul zili devresi, bir medya sunucusu gibi birçok farklı kategoride sistemler oluşturmak mümkündür.

Bir diğer özelliği ise Linux tabanlı işletim sistemleri (windows işletim sisteminden daha farklı bir işletim sistemidir) ya da Android işletim sistemi kurduktan sonra monitör ya da hdmi destekli bir televizyon, fare ve klavye bağlayarak bir bilgisayar olarak kullanma imkanı sunmasıdır.

Diğer yazımda önceki zamanları düşündüğümüzde eski günlerdeki bilgisayarlara kıyasla iyi seviye bir bilgisayar donanımı özellikleri taşıdığından bahsetmiştim. Günümüzde fazla verimli çalışmasa da ufak tefek işleri gerçekleştirmek için yeterli bir ürün oluyor.

Hemen yukarıda Ubuntu Mate yüklü Banana Pi cihazından aldığım görüntüyü görüyorsunuz. Ubuntu Mate işletim sistemi ile internete girmek, çeşitli ofis programlarını kullanmak, Youtube’dan müzik dinlemek gibi çeşitli gündelik bilgisayar işlerini yapabilmek mümkün. Tabi çok fazla internet sekmesi açtığımda ya da full HD video izlemeye çalıştığımda işlemci aşırı ısınarak takılmaya başlıyor. Çok zorlamamak gerek 🙂

Ubuntu Mate kurduğunuzda Libre Office programı dahili olarak geliyor. Microsoft Excel’e çok benzeyen yapıda olan bu programı ücretsiz olarak kullanmak mümkün. Hatta internet ağınıza bağlı bir kablosuz yazıcı varsa çıktı bile alabiliyorsunuz. Excel benzeri programa ek olarak Word ve Power Point benzeri bir program da dahili olarak gelmekte.

Yine dahili olarak yüklü Mozilla Firefox internet tarayıcısı geliyor. Bu tarayıcı ile birçok internet sitesinde kolayca gezinebiliyorsunuz.

Sorulacağını tahmin ettiğim soruları önceden yazıp yanıtlamak istiyorum:

1-) Banana Pi’ye Windows kurulur mu?

– Cihaz tabletlerde de bulunan Arm mimarili işlemci ile çalıştığı için windows işletim sistemlerini çalıştıracak güçte değil maalesef. Eğer intel atom gibi işlemci kullanılsaydı windows çalıştırmak mümkündü.

2-) HDMI çıkışıyla alınan çözünürlük nedir?

– Ben kendi monitörüme taktığımda çözünürlük 1280×720 idi. Çeşitli ayarlamalar ve yöntemlerle 1920×1080 çözünürlüğe çıkabiliyor sanırım fakat cihaza yük olacağı için daha yavaş çalışmaya başlar diye düşünüyorum.

3-) Ne kadar güç tüketiyor?

– Çok az güç tükettiğini söyleyebilirim çünkü Samsung S3 Mini şarj adaptörünü bağlayarak çalıştırmayı başardım.

4-) Hoparlör bağlanabilir mi?

– Evet hoparlör bağlanabilir. Aynı zamanda HDMI çıkışından da ses verebiliyor.

5-) Nereden satın alabilirim?

– Bende bulunan model Banana Pi m1 modeli. Bu ürünü Çizgi tagem’in açmış olduğu çizgi marketten Kdv ve kargo ücreti dahil yuvarlak hesap 50 liraya satın aldım. Çizgi Market kampanyası ile oldukça ucuza geldi diyebilirim. Aliexpresste 130 tl civarına satın alınabiliyor. Türkiye’de kampanyasız fiyatları daha yüksek.

6-) Ubuntu yüklü olarak mı geliyor?

– Hayır, daha sonradan bir hafıza kartına indirdiğimiz yazılımı çeşitli programlarla kurarak cihazı hazır hale getiriyoruz. (Nasıl yapıldığına buradan bakabilirsiniz: http://wiki.lemaker.org/BananaPro/Pi:SD_card_installation)

7-) Oyun oynanabilir mi?

– Linux işletim sisteminde çok fazla oyun bulunmuyor fakat Android kurarsanız Android oyunlarını oynayabilirsiniz. Ağır oyunlarda çok fazla performans vermese de orta seviye oyunları rahatlıkla çalıştırabilecektir.

8- ) Ubuntu İngilizce mi?

– Normalde Türkçe dil desteği var fakat cihaza yüklediğim sürümde Türkçe dil yüklenirken nedense hata veriyor. Zaten çok temel İngilizce kelimeleri barındırdığı için kullanımında fazla bir zorluk olmuyor. Tabii Türkçe olsaydı daha güzel olurdu o ayrı 🙂

9-) Çalışırken gürültü yapıyor mu?

– Hiçbir gürültüsü yok çünkü üstünde mekanik hareketli hiç parça bulunmamakta. Bir fanı da olmadığı için fan uğultusu duymuyorsunuz.

Eğer yanıtlamadığım bir sorunuz varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz. Bu cihaz konusunda çok tecrübeli olmasam da bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışacağım.
Herkese mutlu günler! 🙂

 

Bu yazıya 8 kişi yorum yapmış

  1. fatih mehmet metin Bu yorumu yanıtla

    Merhaba umarım blogunuz açıktır.Letgo dan banana pro aldım fakat işletim sistemi kuramadım bana yardımcı olabilirmisiniz

    • Batuhan Bu yorumu yanıtla

      Merhabalar, bu kartlar çok eski olduğu için internet kaynaklarında çalışan dosyalar bulmak oldukça güç bir hal aldı. Sizin için banana pro uyumlu iki link bulabildim ancak linklerin çoğu hata vermekte. http://www.lemaker.org/product-bananapro-resource.htmlhttps://freedombox.org/tr/download/banana-pro/ ikinci linkteki kararlı sürüm indirilebiliyor ancak kurulum aşamaları konusunda ne yapılacağını ben de çok iyi hatırlamıyorum. İmaj dosyasını sd karta yüklediğimiz bir program vasıtasıyla yapıyorduk diye hatırlıyorum. Eğer elinizde bir dosya olduğu halde sd kart kurulumunda sorun yaşıyorsanız bildirirseniz sizin için bu adımları bulmaya çalışacağım. Umarım faydalı olur

    • SystemHack Bu yorumu yanıtla

      Merhaba, incelemiş olduğum banana pi m1 modeli bayağı eski bir model olduğu için şu anda üretimi bulunmuyor dolayısıyla satışını yapan bir yer de bulmak pek mümkün değil gibi. Çeşitli elektronik devre elemanı ve elektronik ürün satışı yapan mağazalarda ya da internet sitelerinde daha yeni banana pi modellerine göz atabilirsiniz

  2. Ali toprak Bu yorumu yanıtla

    Bu kadar küçük bir kart olup bir bilgisayar gibi işlem yapması teknolojinin ne kadar geliştiğinin bir göstergesi doğrusu

  3. Kadir Zeren Bu yorumu yanıtla

    Merak ettiğim çoğu sorunun yanıtını buldum ama bende bir soru sormak istiyorum, bu çipin Arduino ile farkı nedir? Banana pi mi daha iyi yoksa Arduino mu?

    • Batuhan Bu yorumu yanıtla

      Merhabalar, Arduino sadece elektronik devre oluşturmak için çok temel donanımlar barındırıyor. Banana Pi ürününe baktığımızda ise 3-4 sene öncesinin ortalama bir bilgisayar kadar donanım barındırmakta. Normal bilgisayar gibi kullanılabiliyor, güvenlik kameralarını bağlayıp kayıt cihazı olarak kullanabiliyoruz. Bunun dışında arduino gibi kullanmak için de çeşitli çıkışları bulunuyor. Çok daha karmaşık hesaplama gücü isteyen devreleri de kurabilirsiniz ama arduinoya göre daha karışıkmış bunda devre işi 🙂 Yani sadece devrelerle uğraşmak için Banana tercih etmek pek doğru bir tercih olmaz diye düşünüyorum. Daha çok bilgisayar gerektiren projelerde işe yarar mesela ev içi medya sunucusu oluşturmak gibi 🙂

Yazı hakkında görüşlerinizi hemen alttaki kutuya yazazarak gönderebilirsiniz. (Yorumlarınız onaylandıktan sonra görünecektir)