
Stereo ve mono sesler nedir? Farkları nelerdir?
Stereo ve mono sesler nedir? Günümüzde artık stereo çok fazla yaygınlaşsa da zaman zaman mono…
Her geçen gün değişen, gelişen donanım ve yazılım teknolojileri karşısında yıpranan bilgisayarlarımızı yenilememiz gerekebiliyor. Peki ya doğru bir bilgisayar nasıl seçilir?
Öncelikle bilgisayarı kullanım amacımızı belirlemeliyiz. Kötü bilgisayar yoktur ancak kullanım amacına uygun olmayan bilgisayar vardır diyebilirim. Kullanım amacımızı belirlerken bilgisayardan beklentimizi düşünmeliyiz. Bu bilgisayarı günlük internette dolaşma, film izleme ve genel ofis işleri yapmak için kullanacaksak buna göre daha uygun fiyatlı, düşük donanıma sahip bir bilgisayar ihtiyacımızı karşılayacaktır. Yüksek performans isteyen uygulamalar ve yoğun grafikli oyunlar oynayacağımız bir bilgisayar istiyorsak bu durumda işler biraz değişecektir 🙂
Bilgisayar seçiminde markanın önemi
Günümüzde birçok farklı marka tarafından bilgisayar üretiliyor olsa da içindeki donanımları farklı markalar üretmektedir. Örneğin: Asus, HP, Lenovo, Monster, Dell gibi markalar birbirinden çok farklı markalar olsa da bu markaların hepsi işlemci olarak İntel ya da Amd işlemci kullanmaktadırlar. Seçim yaparken markanın sunduğu servis hizmeti ve garanti imkanları, malzeme kalitesi ve markaya özgü özelliklere göz atmak yeterli olacaktır. Aynı zamanda satın almayı düşündüğünüz modelin kullanıcı yorumlarını okumanız da model hakkında size bilgi verecektir. Bazı modellerde kronik sorun olabilmektedir. Kullanıcı yorumlarını okuyarak bu konuda bilgi edinmeniz mümkün olacaktır.
İşlemci seçimi
Günümüzde neredeyse tüm bilgisayarlarda intel ya da amd işlemciler kullanılmaktadır. Bu iki marka tıpkı cep telefonlarındaki gibi iPhone ve Samsung markası gibi tüketiciler tarafından sık sık karşılaştırılmaktadır. Daha önce kullanmış olduğunuz bir ürün varsa o üründe yer alan işlemciden edindiğiniz memnuniyete göre bu konuda tercih yapabilirsiniz. Bana sorarsanız Amd işlemci günlük kullanım için daha ekonomik bir çözüm sunmaktadır ancak yeni nesil oyun ya da programlarda bazen uyum sorunları oluşturabilmektedir. Aynı zamanda Amd’nin yüksek performanslı işlemcileri de bulunmaktadır ancak ısınma ya da uyum sorunları oluşabilmektedir. Program ve oyun yapımcıları tarafından bu sorunlar hızla çözülse de hevesle beklediğiniz bir oyunu işlemci dolayısıyla birkaç gün daha geç oynayacak olmak memnuniyetsizlik oluşturucu bir durum.
İntel işlemcileri ele alırsam program ve oyun geliştiricileri genelde İntel işlemcileri baz alarak geliştirme yapmaktadırlar. Performans olarak Amd işlemcilere denk ürünleri olsa da fiyat olarak daha pahalı bir seviyede seyretmekteler. Özetle kullanım amacınızı göz önünde bulundurursanız her iki marka içinden en doğru ürünü seçmeniz kolaylaşacaktır. Her iki markanın da düşük performanslı ekonomik modelleri olduğu gibi yüksek performanslı modelleri de bulunmaktadır.
Ram ne kadar olmalı?
Seçiminizi yaparken yine beklentinizi göz önünde bulundurmalısınız. Ram’lerde ise dikkat edeceğimiz 3 nokta mevcut. Bellek teknolojisi, çalışma frekansı ve bellek boyutu. Günümüzde DDR4 teknolojisi yaygın olarak kullanılmakta. 2133 MHZ’den 3200 MHZ değerine kadar yükselebilen çalışma frekansları mevcuttur. Bugün sıfır bir bilgisayar satın alacaksak en az DDR4 teknolojisine sahip bir ram içermesine dikkat etmeliyiz. Bu teknolojiden bir önceki teknoloji ise DDR3 bellek teknolojisidir ancak günümüzde üretimi neredeyse sıfıra düşmüş ve günümüz teknolojisi için zayıf kalmaya başlamıştır. Sıfır bir ürün satın alırken mutlaka DDR4 olmasına önem vermeliyiz. Çalışma frekansı olarak gündelik kullanım için 2133MHZ ya da 3200MHZ değerine sahip olması çok ciddi gözle görülür farklar oluşturmayacakken yüksek performanslı program kullanımı ve yoğun grafikli oyun oynama esnasında farklar oluşturacaktır. Yüksek performans beklentisi varsa ve bütçeniz yeterliyse daha yüksek çalışma frekansına sahip RAM’ler içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.
Son olarak olması gereken bellek boyutunu ele alalım. Günlük kullanım için düşündüğümüzde 4GB ram yeterli gibi görünsede birkaç yıl sonra zayıf kalmaya başlayacaktır. Birkaç yıl sonra boş ram slotu varsa yükseltme yapmanız mümkündür ancak birkaç yıl sonra uğraşmaktan kaçınmak için 8GB değerinde RAM’e sahip bir ürün tercih etmek akıllıca olacaktır. Yüksek performans beklentisi içinse 8-16GB RAM’e sahip ürün tercih edilebilir.
Ekran hangi özelliklere sahip olmalı?
Özellikle dizüstü bilgisayarlar için ekran kalitesi ve ekran çözünürlüğü oldukça önemli. Mat ve yansıma yapmayan bir ekran tercih etmeniz açık alanda kullanırken ekran yansımalarının önüne geçecek ve ekranı daha net görmenizi sağlayacaktır. IPS ya da LED ekran tercih edebilirsiniz ancak bundan da önemlisi ekran çözünürlüğüdür. 1920×1080 piksel değerinde çözünürlüğe sahip Full HD ekrana sahip bir bilgisayar tercih ederseniz aynı anda ekranda görebileceğiniz yazı, program alanını büyüteceği gibi oldukça net görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır. Eğer Full HD ekrana sahip ürünler bütçenizi aşıyorsa minimum 1366×768 çözünürlüğe sahip bir ürün tercih etmenizde fayda var.
Ekran kartı işi nasıl olacak?
Günlük kullanım için İntel hd graphics isimli standart ekran kartları ihtiyacınızı karşılayacaktır ancak yoğun grafikli oyun oynayacaksanız; oynamak istediğiniz oyunların önerilen sistem gereksinimlerinde yer alan ekran kartlarına göre birkaç model daha iyi ekran kartlı bir model tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Örneğin sık olarak oynamak istediğiniz oyunlarda genel olarak önerilen ekran kartı GTX 1050 ise GTX 1060 ya da daha üstü bir ekran kartına sahip bilgisayar edinmeniz oyuna gelecek güncellemelerle daha ağır bir hale gelme durumu oluşursa performans kaybı yaşamadan kullanmaya devam etmenize faydalı olacaktır.
Son olarak hard disk seçimi nasıl yapılmalı?
Depolama alanı seçimini kullanacağınızı düşündüğünüz tahmini bir alan üzerinden yapabilirsiniz ancak bu noktada SSD ve HDD farklılığını ele almamız gerekecek. Günümüzde HDD’ler büyük depolama alanlarını uygun fiyata sunsa da performans anlamında oldukça düşük performansa sahipler eğer çok büyük depolama alanına ihtiyacınız varsa SSD ve HDD yer alan bilgisayarlara göz atabilirsiniz. Bu bilgisayarlar genellikle 128 GB SSD + 1 TB HDD ya da 256 GB SSD + 1 TB HDD olarak karşımıza çıkar. SSD alanında windows ve ağır programları yüklü tutarken diğer depolama alanında ise kişisel dosyalarımızı depolayabiliriz. SSD’nin yüksek performanslı yapısı genel kullanımımızda yüksek performans sağlayacaktır. Bilgisayar donanımı ne kadar performanslı olsa da düşük hıza sahip HDD kullanımı bilgisayarınızın performansını düşürecektir.
SSD ve HDD hakkında daha fazla bilgi ve karşılaştırma yazılarım için:
SSD her bilgisayarda olması gereken parça mı?
Gelişen donanım teknolojileri karşısında yavaşlayan HDD teknolojisi
SSD Artık mutlaka gereken bir parça!
Sonuç olarak
Bilgisayar seçimi yaparken markadan çok donanımlarının beklentimizi karşılayacak seviyede olup olmadığına dikkat etmeli ve kullanım amacımıza uygun bir bilgisayar seçimi yapmalıyız. Bilgisayarı kullanım amacınızı doğru şekilde belirleyip bu amaçtaki ihtiyacı karşılayacak donanımda doğru ürünü seçerseniz oldukça memnun kalacaksınız.