iPhone X – Kronik Ekran Yanması Sorunu
Herkese merhaba arkadaşlar! Bu yazımda sizlere iPhone X'in kronik ekran yanması sorunundan bahsetmek istiyorum. Bu…
Herkese merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizler için günlük kullanımda telefon bataryalarınızın daha uzun dayanması için benim de uyguladığım işe yarar yöntemleri anlatacağım.
Her geçen gün kullanmış olduğumuz telefonlardaki özellikler daha da gelişmiş halde karşımıza çıkıyor. Buna bağlı olarak batarya kapasitelerinin artmasına rağmen yine de bir günden fazla şarj etmeden kullanmak pek mümkün olmuyor. Özellikle batarya gücü zayıflamış ya da telefonun güç verimsizliğinden dolayı bir günü bile tamamlayamayan akıllı cihazlar günümüzde mevcut. Bunlar için birkaç saat bile olsa fazladan şarj etmeden kullanma şansı sağlayan yöntemleri anlatmaya başlayayım 🙂
1) Çoğumuzun sık olarak kullandığı ve herkes tarafından bilinen bir özellik olan güç tasarrufu modu: Bu mod bazı eski cihazlarda belli seviyenin altına düşünce otomatik açılıyor ancak ayarlardan açılabilen modellerde bunu aktif tutmak şarjın dayanma süresine fazladan 1 saat etki edebilir.
Peki güç tasarrufu modu diyoruz da bu ne iş yapıyor da pil daha uzun dayanıyor?
Cep telefonlarındaki güç tasarrufu modunun ne işe yaradığını da basitçe anlatmaya çalışayım. Çoğunlukla güç tasarrufu modu açıldığında telefon ekran parlaklığını bir miktar azaltıyor ve ekran hareketlerini hissedilmeyecek şekilde bir miktar yavaşlatıyor. Aynı zamanda cihaz işlemcisinin frekansını da düşürerek daha az elektrik kullanmasını sağlıyor. Yoğun performans isteyen uygulamalarda bu hız farkı hissedilebilirken normal kullanımda fazla bir fark hissettirmiyor. Günlük hayatta bu modu kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz 🙂
2) Kullanmadığınız özellikleri kapalı tutun: Telefonlarımızda birçok özellik biz kullanmasak bile sürekli açık halde kalarak arkada güç tüketiyor olabilir. Bu özellikler genelde NFC ve Konum servisleri(GPS) oluyor. Kullanmadığınız sürece NFC ve Konum servislerini kapalı tutarsanız şarjınızın hissedilir seviyede daha uzun dayandığını göreceksiniz.
3) Hat sinyalinin düşük seviyede olduğu sırada uçuş modunu açabilirsiniz: Mobil cihazlarımız şebeke sinyali düşükken daha fazla güç harcayarak kaliteli sinyal bulmaya çalışır. Eğer metroda yolculuk yapıyor ya da yer altından geçen bir yolda ilerliyorsanız buradan çıkana kadar uçak modunu açık tutabilirsiniz. Uçak modu sayesinde şebeke ile bağlantınız kesilecek ve cihazınız kalitesiz şebeke sinyalinin daha kalitelisini bulmak için fazladan enerji tüketmeyecektir.
4) Parlak ve hareketli duvar kağıtları yerine hareketsiz ve koyu renk duvar kağıtları seçmeniz küçük bir miktar şarjınıza etki edebilir: Özellikle bazı led ekranlarda koyu alanlar için o alana hiç elektrik vermeyerek enerji tasarrufu teknoloji yer alır. Parlak ve hareketli ekran alanlarında ise sürekli işlem ve elektrik akışı gerçekleşmektedir bu da fazladan enerji tüketimi anlamına gelir. Hareketsiz ve koyu renklerde -özellikle siyah- duvar kağıtları kullanmanız küçük bir miktarda şarjınıza zaman katabilir.
5) Ekran parlaklığı: Eğer sürekli hareket halindeyseniz ve ortam ışığınız sürekli değişiyorsa otomatik ekran parlaklığı modunu kullanabilirsiniz. Bu kullanım deneyiminize katkı sağlayacaktır ancak genelde sabit ışıklı bir ortamda bulunuyorsanız bu modu kapatarak ekranı rahat görebildiğiniz en düşük parlaklık ayarı bulmalısınız. Ekran parlaklığı otomatikteyken ortam ışığı sensörü sürekli çalışarak ekstra enerji tüketecektir ancak bu ayar kapalıyken enerji tüketiminiz küçük ölçüde az olacaktır.
6) Hücresel veri ve mobil internet özelliklerini kullanmadığınızda kapalı tutun: 3G ya da 4G mobil interneti kullanmadığınız sürece kapalı tutmanız şarjınıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Çünkü telefon cebinizde ya da masada olsa dahi cihazınız sürekli şebeke ile iletişim halinde kalarak veri aktarmaktadır. Bu da şarjı en çok tüketen etkenlerden birisidir.
7) Telefonunuzun ısısı yükselince kullanmaya ara verin: Yüksek sıcaklık başta bataryalar olmak üzere tüm elektronik parçalar için zararlı bir durum. Telefonunuzun ısındığını hissedince ya da sıcak bir ortamda kullandıysanız örneğin güneşin altında; kullanmaya ara verip soğumaya bırakmanız batarya ömrünüzün ve şarj sürenizin daha uzun olmasını sağlayacaktır. Isınan bir batarya daha fazla enerji kaybedecektir ve performansı düşük olacaktır.
Yeni yöntemler keşfettikçe yazıma ekleme yapacağım 🙂
Mutlu günler