--

Herkese merhaba arkadaşlar! Bu yazımda eskimiş, bozulmuş elektronik aletleri nasıl işe yarayacak şekilde elden çıkarabiliriz buna değineceğim.

içi açılmış kamera

Zamanla bazı elektronik cihazlar görevini yapmamaya ya da arızalar sonucu çalışmaz hale gelebiliyor. Bu aletlerin garantisi bittiyse ya da tamiri çok pahalıysa genellikle elden çıkartmak için çöpe atılıyor. Bu cihazlar bir bütün olarak çalışmıyor olsa da içinde halen çalışan ve işe yarayabilir parçalar mevcut olabilir. Eğer eliniz yatkınsa ve de hobi olarak elektronikle uğraşıyorsanız bu parçaların işinize yarayacağından eminim. Bunun için iyi bir tornavida seti edinerek birçok elektronik cihazın içini kolaylıkla açabilirsiniz 🙂

Bu yazımda içini açıp işe yarayacağını düşündüğüm bozuk elektronik cihazların listesini oluşturacağım. Başlayalım!

Yıllanmış bilgisayar için üretilmiş oyun direksiyonu. Yıllardır dolabımda boş boş duruyor. Sanırım 2008 yılında satın alınmıştı. Çöpe atılma günü gelince içindeki parçaları değerlendirip, değerlendiremeyeceğimi anlamak için içini açmaya karar verdim.

direksiyon setinin içi

Sağ ve sol tarafında 5 voltluk motordan oluşturulmuş titreşim motorlarını görebilirsiniz. Elektronik kartın alt arka kısmında ise direksiyonun arka kısmına konumlandırılmış kolların bağlı olduğu potansiyometreler (ayarlanabilir direnç) bulunuyor. Motorlar ve potansiyometre en çok işe yarayabilecek parçalar. Titreşim motoru olarak eklenmiş motorların miline bağlı olan ağırlığı çıkarınca basit 5 voltluk motor elde edilebilir. Potansiyometreler de çeşitli devrelerde kullanılarak değerlendirilebilir.

oyun-direksiyonu-parçaları
Direksiyon içinden 3 adet potansiyometre çıkardım ama birisi çıkartırken zarar gördü o yüzden o da çöpe gitti ne yazık ki. 2 titreşim motoru, 2 tane büyük yay (ne işe yarayacaksa artık :D), 2 adet ise tek buton içeren buton kartı çıkarabildim direksiyondan. Gerisi benim için işe yaramayacak elektronik karttan oluşuyordu.

Eski tip HP Yazıcı

Birbirine geçmeli onlarca farklı parçadan oluşan eski tip bir yazıcı. Sökmek gerçekten uğraştırdı diyebilirim ama bolca işe yarar kaliteli malzeme elde ettim 🙂


(Bu fotoğrafta sağ tarafta direksiyon setinden de çıkardığım parçalar olduğundan yalnızca yazıcıdan çıkardığım parçaları ele alacağım)
Sol tarafta kayışlı çark ve dişliler ile yazıcının kağıt çekme tepsisindeki ana mile bağlı motor bulunuyor. Ana milin kaliteli bir malzemeden yapılmış olmasından dolayı atmak istemedim ancak ne işe yarayacağı konusunda hiçbir fikrim yok 😀 Bir tane dişlilerden ayırdığım yüksek kaliteli ve iyi bir torka sahip motor var. 12v ile çalıştırdığımda iyi bir hızla dönüyor olsa da daha fazla güç uygulayabilecek olsam sorun yaşatmayacak gibi hissettim. Muhtemelen 18v değerinde çalışabilen bir motordur. Çeşitli dişli parçaları, bunları arduino ile yapacağım araba devrelerinde değerlendirebilirim. Direksiyon setinden çıkan büyük yayların aksine 3 adet küçük ve daha yumuşak yay elde ettim. Son olarak ise yine araba projelerinde kullanabileceğimi düşünerek daha kısa demir bir mili ayırdım.


3 Haziran 2019 Ekleme:
Bu sefer kurban HP Deskjet F2420 😀
hp deskjet f2420
Bu yazıcı tarayıcı ve fotokobi özelliği içerdiği için daha fazla parça beklentisiyle sökmeye başladım. Daha da yukarıdaki satırlarda parçalarını aldığım HP yazıcıya göre daha fazla parça içermesine rağmen onun kadar karışık gelmedi bana. Gövdenin daha büyük olması daha iyi bir yerleşim imkanı sunmuş olmalı.

Deskjet f2420 içi
Tarayıcı kısmını ayırdığımda yazdırma alanı önceki HP yazıcının içini andırıyor ancak daha da geniş bir alan olduğu için kontrol kartlarını sıkıştırmak yerine daha da rahat bir şekilde konumlandırmışlar.



Tarayıcı kısmında çok fazla parça bulunmadığı için fotoğraf çekmeyi atlamışım maalesef ki. Şimdi bu yazıcıdan çıkardığım parçalara gelelim: Tarayıcı kapağında bulunan beyaz kısmı daha sonradan kesme gibi işlemlerde kesme tahtası ve çalışma alanı olarak kullanmak için ayırdım. Ters şekilde konulduğunda biraz derin yapısı çalışma tablası olarak kullanılırsa vidaların sağa sola kaçmasını engelleyecek gibi duruyor. 2 adet önceki yazıcıdaki gibi yüksek güçlü motor ayırdım. Bir adet tarayıcı algılama lazeri ve buna bağlı 5v basit motor ile dişliler çıkardım. Bu parçanın tek başına işe yarayacağını düşünmüyorum ancak internette bir araştırma yapacağım. İşe yarayabilir bir yönü olabileceğini düşündüm 🙂 Yine çeşitli dişliler ve çeşitli boylarda yaylar çıkardım. Motoru yerleştirebileceğimiz demir bir plaka ve kayış çıkardım. Yazıcının güç kartını da ayırdım ancak çıkardıklarım arasında en işe yaramayacak şey güç kartı gibi duruyor. Beklediğim kadar çok parça çıkmamış olsa da tarayıcı kısmında ayırdığım beyaz panel ve motorlar çok işe yarayacak 🙂 Son olarak adaptörünün güç kablosunu da ayırdım. Genelde farklı elektrikli aletlerde de kullanılabilecek geleneksel bir soket yapısı var.


Daha farklı geri dönüşüm uygulamaya çalıştığım elektronik ürünler olursa yazıma ekleyeceğim 🙂

Bu yazıya 4 kişi yorum yapmış

  1. Mehmet Emin Bu yorumu yanıtla

    Bozulmuş eşyalara çok farklı bir bakış açısı olmuş. Benim merak ettiğim bir konu var. Eskiyen artık kullanılmayan ama çalışan cep telefonlarından işe yarayabilecek ne çıkartılabilir?

    • Batuhan Bu yorumu yanıtla

      Cep telefonlarının ekranları kullanılabilir, kamera, hoparlör, mikrofon gibi ufak parçaları uyumlu bir devre yapılabilirse kullanılabilir diye düşünüyorum. Bataryaları kötü durumda değilse küçük elektronik devrelere güç sağlama olarak kullanılabilir. Biraz da yaratıcılığa bağlı bu durum aslında. Benim aklıma bunlar geliyor ama en alakasız parçayı bile en verimli şekilde kullanabilmek mümkün olacaktır :))

Yazı hakkında görüşlerinizi hemen alttaki kutuya yazazarak gönderebilirsiniz. (Yorumlarınız onaylandıktan sonra görünecektir)