--

Herkese merhaba! Bu yazımda bana teknoloji ile ilgili en çok sorulan soruları ve yanıtları listeleyeceğim.

1) Bilgisayarda şapkalı a harfi nasıl yapılır?
Bilgisayarda şapkalı a harfi yapmak için klavyenin sol tarafında yer alan shift tuşuna basılı tutun. Ardından klavyenin üst tarafında sıralanmış olan numaralardan 3 tuşuna bastıktan sonra iki tuşu da bırakın. Ardından normal bir şekilde a tuşuna bastığınızda şapkalı a harfiniz oluşacak.

Burada hazır şekilde eklediğim şapkalı a harflerini kopyalayıp da kullanabilirsiniz: â – Â

2) Klavyedeki windows tuşu nerede?

Klavyedeki windows tuşu

Windows tuşu genellikle klavyenin sol altında windows logosuyla yer alan tuştur. Ctrl ve alt tuşunun arasında yer alır. Boşluk tuşunun solundadır. Çeşitli windows özellikleri için klavye kısayollarını kullanabilmeye yarar.

3) Bilgisayarımda antivirüs programı kullanmasam olur mu?

Açıkçası ben bir antivirüs programının mutlaka kullanılmasından yanayım. Ne kadar dikkatli olunsa da internette araştırmalar yaparken farklı ve bilmediğimiz sitelere girmek zorunda kalabiliyoruz. Bu siteler zararlı kodlar içeriyorsa bilgisayarımızın zarar görmesini engelleyecek programlar antivirüs programlarıdır. Bu konuyu daha detaylı şekilde ele aldığım yazıma göz atabilirsiniz: Antivirüs programı kullanmak gerekli mi?

4) Windows 7’ye destek kesilmiş. Windows 7 kullansam ne olur?
Daha yeni işletim sistemlerine geçmek güvenlik ve özellik açısından çok daha iyi olacaktır ancak şu an için geçme durumunuz yoksa bir süre daha windows 7 kullanmaya devam etmeniz sorun teşkil etmeyecektir. Bu konudaki yazım için: Windows7 desteği sona erdi. Peki ya ne olacak?

5) Film/video indirdim ses geliyor ama görüntü yok
6) Telefonumdaki videoları bilgisayara attım görüntü geliyor ama ses yok ne yapacağım?
7) Bilgisayarda video çalıştırdığımda ses var ama görüntü yok ne yapacağım?
8) Bilgisayarda bazı ses dosyalarını çalıştıramıyorum ne yapmalıyım?

5, 6, 7 ve 8. sorunun yanıtı: Bu problem muhtemelen kodek eksikliğinden kaynaklanıyor. K-lite codec pack ya da farklı bir yaygın kodek paketi yüklerseniz sorun büyük olasılıkla çözülecektir. Benim önerim k-lite codec pack’ten yana. Hangi codec paket paketini indirmeniz gerektiği konusunda bilgi edinmek isterseniz: K-Lite Codec Pack Nedir? Ne işe yarar?

9) Bilgisayardaki termal macun ne sıklıkla yenilenmeli?
Bu konuda herkes farklı bir şey söylüyor. Her yıl yenilenmesi gerektiğini söyleyen de var, 2-3 yılda bir yenilenmesi gerektiğini söyleyen de. Benim bilgisayarımdaki işlemci ile fan arasında yer alan termal macun yaklaşık 6 yıldır duruyor. Şu an için ciddi ısınma problemi yaşamadığım için yenilemeyi düşünmedim. Ancak işlemci sıcaklığını kontrol altında tutamamaya başlarsam yenilemeyi düşünebilirim. Her temal macunun dayanıklılığı ve sağlayacağı soğutma performansı farklı oluyor. Düşük kalite macunlar birkaç senede etkisini yitirerek yüksek ısınma sorunlarına sebep olabiliyorken yüksek kaliteli macunlar ise bu soğutma performansını uzun süre koruyabiliyor.

Benim şahsi fikrimce bilgisayarınızda ısınma sorunları başladıysa ve bilgisayarınızın içindeki tozları temizlemenize rağmen eskisi gibi soğumuyorsa termal macun yenilemesi yapmakta yarar var diyebilirim. Bir diğer farklı konu da işlemci fanını yerinden çıkardığınızda da mutlaka ve mutlaka termal macunu yenilemeniz gerekiyor. Çünkü bu macun fan yüzeyi ile işlemci arasında bir plaka oluşturuyor ve bir kere ayrılınca özelliğini yitirerek yenilenmesi gerekiyor. Ancak sıradan bir toz temizliği sırasında işlemci ile fanı birbirinden ayırmaya gerek olmadığını söyleyebilirim. İşlemci değişimi ya da işlemci fanı değişimi durumunda işlemci ile fan birbirinden ayrılacağından bu işlemlerde de termal macun yenilenmeli.

10) Nasıl pdf dosyası oluşturulur?
Bu konuda resimli olarak nasıl yapılacağını anlattığım yazıma göz atabilirsiniz: Word kullanarak nasıl PDF dosyası oluşturulur?

11) Telefonumu modem yapıp bilgisayarımı internete bağlasam çok fazla internet gider mi?
Bunun için net bir veri değeri söylemek mümkün değil. Bilgisayarda yüklü olan programların türüne ve güncelleme sıklığına göre veri tüketimi değişebilir. Telefonunuzu modem yaptıktan sonra, bağlantı sağladığınız wifi listesinde bağlı olduğunuz cihaza sağ tıklayıp özellikler dedikten sonra tarifeli bağlantı özelliğini açarsanız eğer; windows’un arka plan güncellemeleri durdurulacaktır. Bu sayede biraz daha az veri tüketimi mümkün hale gelmektedir. Tabii ki bu özelliğe rağmen çok fazla veri tüketme ihtimalini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

12) K-lite update checker nedir?
Daha önce bu uygulamayla karşılaşmamış olsam da, yukarıdaki maddelerde yer alan 5’ten 8’e kadar olan soruların yanıtı olarak gösterdiğim codec paketinin güncelleme eklentisi olduğunu tahmin ediyorum. Eğer bilgisayarınızda k-lite codec pack sürümlerinden birisi yüklüyse güncelleme kontorlü sağlamak için bu eklentiyi de beraberinde yüklemiş olması muhtemeldir.

13) Bilgisayarım sürekli donup takılıyor. Programlar çok geç açılıyor ya da açılırken donuyor
Daha öncesinde performansla ilgili bir sorun yaşamıyorken bir anda bu sorunla karşılaşmaya başladıysanız birkaç sebebi olabilir. Görev yöneticisini açarak işlemler sekmesinde en çok ram ya da işlemci kaynağı tüketen programlara bakabilirsiniz. Eğer olağandışı bir kullanım yoksa geriye bir diğer ihtimal olarak virüs girmiş olma ihtimali kalıyor. Güncel bir antivirüs ile bilgisayarınızı taramanızı önerebilirim.

Eğer bunlarda da hiçbir olağandışı durum yoksa sabit diskinizde bir arıza durumu söz konusu olabilir. Genellikle bad sector oluşması durumunda bu tip performans kayıpları ve donmalar yaşanabilmektedir. Daha detaylı bilgi için bu yazılarımı inceleyebilirsiniz: Bad sector nedir? Nasıl oluşur?  ve Hard diskteki bad sectorler nasıl tespit edilir?

14) Netflix görüntüsünde sorun yaşıyorum. Sürekli takılıyor. – Netflix içeriklerinde bölüm sıralaması hatalı
Eğer internetle alakalı bir hız problemi yaşamıyorsanız bu durum netflix kaynaklı olabilir. İzlediğiniz içerikte yazılan açıklamaya göre bölüm ya da film içeriği farklıysa bunu da bildirebilirsiniz. Bildirmek için; film ya da dizi oynatılırken sağ altta yer alan soru işareti tuşunu kullanarak sorun bildirme seçeneklerini açabilir ve yaşadığınız sorunu bildirebilirsiniz. Bu konuda en iyi desteği size netflix ekibi sağlayacaktır.

15) Büyük bir dosya göndermem lazım mail ile gönderemiyorum. Nasıl göndereceğim?
Birçok mail sağlayıcısı tek seferde 30 mb değerinden fazla dosya göndermeye izin vermemekte. Sadece mail sağlayıcısı kullanarak göndermek pek mümkün değil bu yüzden ek hizmetler kullanmak gerekiyor. WeTransfer kullanarak basit bir şekilde gönderebilirsiniz.

Eğer farklı bir alternatif isterseniz ve yüklediğiniz dosyaların daha sonra da erişebileceğiniz şekilde kayıt olmasını istiyorsanız Google Drive ya da Yandex.Disk kullanabilirsiniz. Bu sistemlere dosyayı yükleme süreniz internet paketinizdeki upload yani yükleme hızınıza göre değişiklik gösterecektir. Yükleme hızıyla alakalı daha detaylı bilgi için: Upload hızı nedir? Upload hızı ne kadar önemli?

16) Bilgisayarda ekran görüntüsü nasıl alınır?
Bilgisayarda ekran görüntüsü almak için iki yöntem var. Birinci ve benim kullandığım yöntem; ekran fotoğrafını almak için klavyenin genellikle sağ üst bölgesinde bulunan print screen tuşuna basmak. Genellikle prt scrn ya da prt scr şeklinde bulunabilir. Bu tuşa bastıktan sonra bilgisayarınızda paint’i açarak ctrl+v yapın ya da sol üstte bulunan yapıştır tuşuna tıklayın ve artık ekran görüntünüz paintte. İster düzenleyip kırparak, ister komple tüm haliyle kaydedip kullanabilirsiniz.

İkinci yöntem: Aramaya ekran alıntısı aracı yazıp çıkan mini programı kullanarak ekran görüntüsü alabilirsiniz. Uygulama çalıştıktan sonra yeni seçeneğine tıkladıktan ekran görüntüsünü almak istediğiniz yeri farenin sol tuşuna basılı tutarak seçtikten sonra ekran görüntüsü alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

17) Sıkıştırılmış dosya nasıl açılır?
Sıkıştırılmış dosyalar birden fazla dosyanın bir arada olması için ya da yer kazanmak için boyutu küçültülmüş dosyalardır. Bu dosyalar genellikle zip ya da rar biçiminde olur. Bu dosyaları açmak için en popüler program winrar programıdır. Winrar programı ile bu dosyaların içeriğine ulaşabilir ya da yeni sıkıştırılmış dosyalar oluşturabilirsiniz.

18) Bilgisayardan Eba’ya nasıl girilir?
Bilgisayardan Eba’ya girebilmek için tablet ya da telefonların aksine ilk etapta bir uygulama yüklemeniz gerekmez. www.eba.gov.tr adresine girdikten sonra sağ tarafta yer alan seçeneklerden “Öğrenci” seçeneğine tıkladıktan sonra eba giriş bilgilerinizle sisteme giriş yapın. Eğer ekstra bir uygulama ihtiyacı doğarsa sistem sizi bu uygulamayı indirebilmeniz için yönlendirecektir.

19) Ödev yüklemek için birden fazla dosyayı tek dosya haline getirmem ya da rar dosyası oluşturmam gerekiyor ne yapmalıyım?
Birçok dosyayı tek dosya haline getirebilmek için winrar programına ihtiyacınız var. Eğer bilgisayarınızda winrar yüklüyse bir dosyaya sağ tıkladığınızda “Arşive ekle”, “Dizine ekle” gibi winrar programının özelliklerini içeren tuşlar göreceksiniz. Bu tuşlar yoksa winrar programı yüklemelisiniz.

Tek dosya haline getirmek istediğiniz ya da winrar ile sıkıştırmak istediğiniz dosyaları seçtikten sonra sağ tıklayıp “Arşive ekle” seçeneğini seçin. Ardından aşağıdaki gibi bir pencere ile karşınıza çıkacak

Bu pencereye tamam dedikten sonra dosyalarınızın işleneceği bir ilerleme penceresi göreceksiniz. Bu işlem dosya sayınıza ve dosyalarınızın boyutuna göre kısa veya uzun sürebilir. Ardından bu dosya klasör içindeyse klasör içine, masaüstündeyse masaüstünde seçtiğiniz dosyaların tek parça haline getirilmiş rar dosyasını bulabilirsiniz.

20) Hafıza kartlarında bulunan “lock” yazılı düğme ne işe yarar?
Hafıza kart adaptörlerinin ya da sd kartlarda kart kenarında yer alan “lock” yazılı açma kapatma ayar anahtarı, kart içeriğine dosya yazmayı engelleyen bir özelliktir. Bu anahtar aktifken bilgisayara taktığınızda kart içeriğine dosya yazılması engellenir. Böylece bilgisayardan virüs bulaşmasının önüne geçilmiş olur. Güvenmediğiniz bilgisayarlara kartınızı takarken bu kilidi aktif hale getirerek virüs bulaşmasını önleyebilirsiniz. Karta dosya kopyalamazsınız ancak kart içerisinden dosyaları alıp kopyalabilirsiniz. Son zamanlarda denediğim birçok kartta bu anahtar düzgün çalışmıyor, günümüzde fazla kullanılmadığı için önem verilmediğini düşünüyorum. Hafıza kartlarıyla alakalı daha detaylı bilgi için Hafıza Kartları, Class ve U Kavramı başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

21) Hangi antivirüs programını kullanmalıyım?
Piyasada birçok farklı çeşit ve farklı özelliklere sahip antivirüs programı mevcut. Ben yıllardır nod32 internet security tercih ediyorum. Bugüne kadar hiç problem yaşamadım. Tavsiye edeceğim bir antivirüs programı. Tabii bilgisayarınızı kullanırken antivirüs olsa dahil bilmediğiniz dosyaları indirirken dikkatli olmalı ve indirdiğiniz sitenin güvenli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İyi bir antivirüs olsa bile bazı durumlarda virüsleri gözden kaçırabiliyor.

22) Telefon/bilgisayar adaptörünü kullanmadığım halde prize takılı bıraksam bir şey olur mu?
Kullanılmayan adaptörlerin prize takılı bırakılmasını ben tavsiye etmiyorum açıkçası. Çünkü kullanmıyor olsanız bile adaptörün içinden elektrik akımı geçmeye devam ediyor. Hatta bazı adaptörlerde çok az ısınma da gerçekleşiyor. Telefon ya da bilgisayarınıza takılı olmasa bile adaptör içindeki devre elemanlarından sürekli elektrik geçtiği için bu parçalar zamanla yıpranıyor ve ömrü azalıyor. 30 gün boyunca hiç prizden çıkarılmayan adaptör de elektrik tüketimini uzun vadede önemli ölçüde arttırıyor. Özetle kullanmadığınız adaptörleri prizde bırakmamakta fayda var. Hem adaptörün ömrü, hem de gereksiz yere tükenen elektriğin faturaya yansımaması için adaptörleri prizde bırakmayalım 🙂

 


 

Sormak istediklerinizi yorum olarak eklerseniz yardımcı olacağım ve bu yazıyı sık sık güncelleyeceğim.

Yazı hakkında görüşlerinizi hemen alttaki kutuya yazazarak gönderebilirsiniz. (Yorumlarınız onaylandıktan sonra görünecektir)