--

İnternette her geçen gün farklı bir dolandırma tekniği ve kötü niyetli uygulamalar geliştiriliyor. Bunlar arasında yer alan terim olarak “phishing” Türkçe hali olarak “oltalama” ismiyle bilinen teknik nedir ve nasıl anlaşılır bunlara yer vereceğim.

Phishing Nedir?
Phishing, yani oltalama tekniği kötü niyetli kişiler tarafından genellikle bankaların internet sitelerini ve uygulama tasarımlarını kopyalayıp kötü niyetli kullanacak şekilde yeniden tasarlamasıyla oluşur. Oluşturulan bu sahte siteler bir yem olarak kullanılır. Bir diğer yöntem ise e-posta yöntemidir. Gelen elektronik posta büyük bir firmadan geliyormuş izlenimi oluşturacak şekilde hazırlanıp gönderilir ve linkten siteye giriş yapmanız istenir. Bu linkten siteye de giriş yaparsanız kişisel bilgilerinize kötü niyetli kişiler ulaşabilir. Özetleyecek olursam Phishing yöntemi, kötü niyetli kişiler tarafından görünüm olarak gerçek firmaların, bankaların sitesiymiş gibi tasarlanan ancak kişisel bilgilere erişmek, toplamak için kullanılan sahte sitelerdir.

Phishing Nasıl Anlaşılır?
Bu durumu fark etmek dikkatli bir internet kullanımı sayesinde oldukça mümkündür. İnternette rastladığınız indirim, ücretsiz ürün ve kampanya bilgileri içeren mesaj, elektronik posta ve internet reklamlarında internet sitesi adresi adresine dikkat edin ve adresteki harf hatalarını gözünüzden kaçırmayın. Aynı zamanda size gelen mesaj içeriğini inceleyin. Oltalama tekniği kullanılan mesajlarda genellikle bozuk bir Türkçe kullanılabilir, ücretsiz ürün veya piyasa fiyatının çok altında satılacak bir ürün vaadedilebilir.

Örnek oltalama yöntemi sms mesaj metinleri:
“THY kayıp eşya bürosu ürünleri satılığa çıkardı iphone 8 sadece 99 tl hemen linke tıklayın satın alın”
“Türk havayolları 100. yılına özel ücretsiz bilet veriyor hemen tıklayın biletinizi alın”
“Yaptığınız alışverişlerden hediye kazandınız hemen hediyenizi alın”
“Bankalar aidatları ödüyor hemen başvurun”

Gibi mesajlar sizleri gerçeği gibi tasarlanan sahte sitelere yönlendirecektir. Bu sitelere kesinlikle kredi kartı bilgilerinizi girmeyin. Gönderici numarayı ya da eposta adresini dikkatle kontrol edin. Eğer emin olamıyorsanız ilgili firmanın resmi internet sitesinden müşteri hizmetleri numarasını bularak, müşteri hizmetlerini arayın ve bu kampanya hakkında bilgi alın. Eğer bu kampanya mevcut bir kampanya değilse büyük olasılıkla bir oltalama tekniğine maruz kaldınız demektir.

Phishing’ten Nasıl Korunulur?
Güvenmediğiniz ve adresinde harf hataları olan internet sitelerinden kesinlikle alışveriş yapmayın ve kişisel bilgilerinizi girmeyin. Bilgisayarınız için güncel bir antivirüs yazılımı kullanın. Gelen e-posta reklamlarında gönderici adresini kontrol edin. Genellikle anlamsız harflerden oluşan adresler dolandırma amaçlı mail adresleridir. İnternet reklamlarında reklamveren sayfa ve profili inceleyin. Bu yöntemi kullanan sayfalar genellikle düşük takipçili ve saçma paylaşımlı sayfalardan oluşmaktadır.

Bu Yönteme Maruz Kalırsam Ne Yapmalıyım?
Eğer bu içerikte bir mesaj ya da mail aldıysanız linke tıklamayın ve gelen mesajı silin. Eğer linke tıklayıp durumu fark ettiyseniz internet tarayıcınızın geçmişini ve çerezlerini silin. Ardından antivirüs ile bilgisayarınızı taratabilirsiniz. Eğer kredi kartı bilgilerinizi bu sitelere girdiyseniz mutlaka bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak durumu bildirin ve son işlemler hakkında bilgi alın. Güvenlik için kart yenilemesi yaptırabilirsiniz.

Sosyal medya kullanılarak yapılan oltalama yöntemini anlattığım yazıma da göz atabilirsiniz: Sosyal medyadaki sahte banka reklamları

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir