--

Yoğun grafikli bilgisayar oyuncuları arasında en önemli şeylerden birisi kuşkusuz FPS değeri. Peki ya bu değeri yüksek tutmak ve daha da yükseltmek için neler yapılabilir? Bu yazımda sizlere bahsedeceğim yöntemler tam olarak bu işe yarıyor!

FPS Nedir?
Öncelikle nedir bu FPS şeklinde düşününenler için bu terimin anlamını açıklamak istiyorum. FPS açılım olarak “Frame Per Second” olarak geçer. Türkçe olarak “1 saniyede gösterilen toplam görüntü karesi” olarak düşünebiliriz. Yani her bir saniyede toplam kaç farklı görüntü karesinin ekrana düştüğünü belirtmek için kullanılan bir terimdir. Bazı kaynaklara göre insan gözü saniyede 24 kare görebilmektedir. Bu şekilde düşündüğümüzde 24 fps üstü ve anlık olarak 24 fps altına düşmeyen görüntüler gözümüze takılıyormuş gibi gelmeyecektir. Yine de günümüzde hareketli görüntülerin akıcı olması için saniyelik 30-40 kare değeri ideal olacaktır. Günümüzde yer alan birçok monitör saniyede 60 kare yenileme hızına sahip monitörlerdir. Bu monitörlerde gerçek görüntü performansını alabilmek için sabit 60 fps yeterli olarak düşünebiliriz.

FPS Nasıl yükseltilir?
1) Oyuna girmeden önce arka planda çalışan gereksiz programları kapatın:
Oyun oynamaya başlamadan önce arka planda çalışan ve kullanmadığınız programları kapatmanız fps oranı konusunda önemli fayda sağlayacaktır. Çünkü siz kullanmıyor bile olsanız bilgisayarınızın arka planında çalışan programlar işlemci ve ram’de işlem oluşturacaktır. Bu işlemler bilgisayarınızda yük oluşturduğu için saniyelik kare değerini genellikle etkiler. Bu yük dolayısıyla da oyun oynarken bilgisayarınızın işlem gücü yetersiz geldiğinden daha düşük fps değeri almanız olasıdır. Aynı zamanda işinize yaramayan windows hizmetlerini devre dışı bırakabilirsiniz. Bu hizmetler de kullanılmadığı halde çalışırken bilgisayarınıza işlem yükü oluşturmaktadır.

2) Bilgisayarınızın yeterli bir şekilde soğuduğundan emin olun:
Yoğun grafiğe sahip yüksek işlem gücü gerektiren oyunlar bilgisayarınızdaki parçaların yüksek derecede ısınmasına sebep olacaktır. Eğer bilgisayarınızdaki fanlar ve diğer soğutma sistemleri yeterince performanslı bir soğutma sağlamıyorsa; fps düşmesi ve olması gerekenden düşük fps değerlerine yol açabilir. Afterburner, Speccy gibi bilgisayarınızın sıcaklığını kontrol edebileceğiniz programlar kullanarak bilgisayarınızın ne kadar ısındığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Düzenli olarak bilgisayarınızın fanlarındaki tozları temizlemelisiniz.

3) Bilgisayarınızda yüklü olan donanım sürücülerinin sisteminizle uyumlu olduğundan emin olun:
Bilgisayarınızda yüklü olan başta grafik kartı sürücüleri olmak üzere diğer sürücülerinizin bilgisayarınızla uyumlu ve güncel sürümlü olmasına dikkat edin. Özellikle yeni çıkmış oyunlarda ekran kartınızın üreticisi bu oyunlar için uyumlu olan sürücü yazılımları geliştirir. Bu sürücülerle birlikte oyun performansınız daha da yükselmiş olur.

4) Oynadığınız oyunun güncel olması da performans artışı sağlayabilir:
Günümüzde çıkmış oyunlar artık çıktığı gibi kalmayarak geliştiricileri tarafından sürekli güncelleniyor. Bu güncellemelerle birlikte performans sorunları çözülüp geliştirilebileceği gibi oyuna yeni özellikler de eklenebiliyor. Oynadığınız oyunların güncellemelerini takip ederek performans ve saniyelik kare artışı elde etmeniz mümkün. Tabii bazı durumlarda bu güncellemeler performans düşüşüne de sebep olabiliyor. Tamamen geliştiricinin oyunu ne kadar optimize bir şekilde geliştirdiğine bağlı durum 🙂

Bilgisayarınızın sıcaklığını kontrol edebileceğiniz bir program olan Speccy hakkında yazım: Speccy – Bilgisayarınızın tüm donanım özelliklerini öğrenin

Bu yazıya 2 kişi yorum yapmış

  1. Veli Aslan Bu yorumu yanıtla

    Merhaba Batuhan bey, benim yeni aldığım bilgisayarımda 32 Gb Ram mevcut. Bundan bir önceki bilgisayarımda ise 8 Gb ram vardı ve Ram kullanımı %10 gibi düşük seviyelerde olurdu boşta çalışırken. Şimdi ise boşta bilgisayarın ram kullanımı %30 gibi bir yüksek değerde. Bunun nedenini biliyor musunuz acaba. Yada bununla ilgili bir yazınız varsa beni oraya yönlendirirseniz çok memnun olurum.

    • Batuhan Bu yorumu yanıtla

      Selamlar Veli 😀 Windows işletim sistemi ne kadar fazla ram olursa o kadar fazla kullanarak performansı yüksek tutmayı amaçlıyor anladığım kadarıyla. Ram arttıkça boşta kullanım oranı yüzdesel olarak azalması gerekirken, megabayt cinsinden artış olabiliyor. 8gb ram kullanırken boşta %10 kullanımı varken, 32gb ram’de boşta %30 kullanım pek normal gelmedi bana. Arka planda başlangıçta otomatik çalışan program sayısı fazla olabilir. Görev yöneticisi ardından başlangıç sekmesini kullanarak otomatik başlangıç programlarına göz atmakta yarar var 🙂 Bir diğer yöntem de işlemler sekmesinde ram sütununu en yüksek en üstte olacak şekilde ayarlayıp en çok ram tüketen programa da bakmak mümkün 🙂

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir