--

Herkese merhaba arkadaşlar! Bu yazımda sizlere Arduino ismine sahip geliştirme kartını anlatmak istiyorum.


Arduino Nedir?

Arduino’yu fazlaca detay karmaşasına girmeden basitçe anlatmak istiyorum. Arduino, üzerinde çeşitli entegreler barındıran, bilgisayar kullanarak programlanabilen bir geliştirme kartıdır diyebilirim.

Arduino Ne İşe Yarar?
Arduino üzerinde bulunan giriş çıkış pinleri ile kolaylıkla devreler kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Basit devreler oluşturabileceğiniz gibi çeşitli modül ve ek devre elemanları ile çok daha gelişmiş projeler oluşturmanız mümkündür.

Arduino Çeşitleri
Arduino kartları çeşitli ihtiyaçları karşılamak ve farklı projelerde kullanılmak üzere tasarlanmış birden fazla farklı çeşit sunmakta. Şimdi sırasıyla bu kart çeşitlerini kısaca anlatacağım 🙂

Uno
Yukarıdaki görselde de yer alan Uno modeli Arduino serisinin en yaygın ve en çok kullanılan modeli diyebilirim. İnternette kısa bir arama yaptığımızda birçok projenin Uno kullanılarak yapıldığını görebiliriz. Bunun sebebi olarak piyasada kolay bulunabilmesi ve üzerinde birçok gerekli özellikler barındırması diye düşünüyorum. Uno modeli 32kb belleğe ve 16mhz saat hızına sahip bir ürün.

Mega

Mega, Uno versiyonuna göre çok daha fazla giriş/çıkış pini içermekte ve biraz daha yüksek donanım özellikleri barındırmaktadır. Daha büyük ve karmaşık projeler için Mega tercih edilmektedir. Mega bellek olarak 256kb hafıza barındırmaktadır.

Micro

Micro versiyonu bu geliştirme kartı serisinin en küçük üyesi diyebiliriz. Oldukça küçük bir yapıda olmasına rağmen Uno ile aynı güçte çalışabilmesi az yer kaplaması gereken projelerde yüksek performans sunmakta.

Çeşitler gerçekten çok fazla ve her geçen gün yenisi ekleniyor. En yaygın versiyonları hakkında kısaca bilgi vermek istedim. Şimdi bir sonraki başlığımıza geçelim 🙂

Arduino Tercih Ederken Klon, Orijinal Karmaşası
Piyasada çok fazla klon ürün olduğunu söyleyebilirim. Genelde klon tercih ediliyor çünkü orijinal ürünün gerçekten fiyatı yüksek. İkisi arasındaki farkı söylemek gerekirse birkaç entegre ve kalite farkı hariç fazla bir fark bulunmamakta. Bu proje İtalya’da ortaya çıkmış bir proje. Eğer orijinal ürün tercih ederseniz kutudan çeşitli çıkartmalar ve bu kartı geliştiren ekibin bir teşekkür yazısı çıkıyor. Aynı zamanda İtalya’da geliştirilmiş bu projeye destek olmuş oluyor ve İtalya’da üretilmiş bir ürüne sahip oluyorsunuz. Klon üründe ise daha düşük kaliteli bir ürüne sahip oluyorsunuz ve programlamaya başlamak için birkaç ekstra program kurmanız gerekiyor. Arduino açık kaynaklı bir donanım olduğu için devre şekli ve üretim için ihtiyaç olan dökümanlara ulaşabiliyorsunuz. Kendi kartınızı üretme şansınız bulunuyor. Bu kartı satarak para kazanmanız da mümkün.

Bu Geliştirme Kartı İle Neler Yapılabilir?
Aslında bu kart ile yapılabileceklerin neredeyse sınırı yok diyebilirim. Sadece led yakıp söndürmekten ibaret basit bir devre yapabileceğiniz gibi sms gönderme ve alma işlemini yapabilen bir telefon yapmak bile mümkün. Çeşitli modüller ve ek kartlar kullanarak yapabileceğiniz proje sınırını daha da geliştirebiliyorsunuz. İnternete bağlanabiliyor, bluetooth ile diğer bluetooth cihazlarla haberleşme sağlayabiliyor hatta kızılötesi alıcı ile sıradan televizyon kumandası kullanarak bile komut verebiliyorsunuz. Tabii ki bunlar için ek parçalara ihtiyaç duyuyoruz. Çeşitli sensörler ile basit bir yangın alarmı da yapabilirsiniz. Düşündükçe akla çok fazla proje geliyor. Siz de bu ürün kullanılarak yapılabilecek proje fikirlerinizi ekleyerek yazımı geliştirebilirsiniz 🙂

Bu kartı kullanarak birçok farklı proje denedim eğer doğru kodlar kullanırsanız ve devreyi doğru olarak kurarsanız çok güzel bir şekilde farklı işlemleri yapabiliyor. Son yaptığım dijital termometre projesi:

Sizin Arduino hakkında görüşleriniz nedir? 🙂

Bu yazıya 2 kişi yorum yapmış

  1. Atakan Bu yorumu yanıtla

    Yazı için teşekkürler. Arduinoya başlamayı düşünüyordum, kafamdaki birkaç kritik soruya cevap oldu bu yazı.

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir