--

Antivirüs programları nasıl çalışır?
Antivirüs programları veritabanı güncellemelerinde bilinen virüslerden belirli kodlar içerir. Bu veritabanındaki bilgilere göre sürekli olarak bilgisayardaki dosya akışını ve çalışan işlemleri anlık olarak tarar. Eğer veritabanında bulunan kodlarla bir eşleşme görürse dosyayı veya çalışan programı şüpheli olarak nitelendirir ve çalışmasını otomatik olarak sonlandırır.

güvenlik duvarı

Antivirüs programı mutlaka gerekli mi?
Bana kalırsa bilgisayarınızda güvenlik duvarı özelliği olan bir güvenlik programını mutlaka çalışır ve güncel halde tutun. Her ne kadar dikkatli kullanıyor olsak da, bilmediğimiz programları çalıştırmıyor olsak da; internette yapmış olduğumuz araştırmalar esnasında hiç tanımadığımız sitelere girmek durumunda kalabiliyoruz. Her geçen gün yeni bir zararlı yazılım ortaya çıkıyor veya zararlı yazılım içeren onlarca site açılıyor. Siteler kötü niyetli kişiler tarafından zarar verilerek zararlı bir hale dönüştürülebiliyor. Aktif ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanıyor olmamız durumunda bu siteler o anda program tarafından fark edilerek çalışması durdurulabilir. Bu sayede bilgisayarınızın ve dosyalarınızın zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz.

Hangi programlar işe yarıyor?
Piyasada onlarca farklı güvenlik programı yer alıyor. Ücretsiz ve ücretli olarak bulunabilen bu programlar arasında farklı avantaj ve dezavantajlar içeren programlar mevcut. Benim kendi kullandığım program güvenlik duvarı özelliğini de barındıran Eset Nod32 Internet Security. Kolay ve anlaşılabilir arayüzü. Sistem kaynaklarını çok fazla tüketmemesi ve sessizce çalışıyor olması dolayısıyla yıllardır kullanıyorum. Bir diğer yandan yılların getirdiği alışkanlık da var tabi. Bunun dışında geçmiş yıllarda ücretsiz bir antivirüs olan Avira programını da kullanmıştım ancak ücretsiz sürümünde aktif bir güvenlik duvarı özelliği sunmuyor. Çok aktif bir koruma sağladığını söyleyemem. Bana güvenli gelmediği için yeniden Nod32’ye geçtim. Farklı programları denemediğim için onlardan söz edemiyorum ancak Nod32’den memnun olduğumu söyleyebilirim.

Girdiğim sitelere ve açtığım programlara çok dikkat etsem yeterli mi?
Bu davranışı güvenlik programı olsun, olmasın bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Güvenlik programı olursa yukarıdaki satırlarda da belirttiğim gibi internette araştırma yaparken bilmediğimiz bir siteye giriyoruz. Bilmediğimiz bu sitelerdeki olası tehlikeyi güvenlik programı önceden fark edecek ve bağlantıyı kesecektir. Aynı zamanda bilmediğimiz bir usb bellek, harici hard disk gibi aygıtları bilgisayarımıza bağladığımızda anlık olarak içeriğini tarayacak ve zararlı yazılıma karşı bilgisayarı koruyacaktır. Biz ne kadar dikkat etsek bile anlık bir dalgınlıkla bilgisayara zararlı yazılım tarafından zarar verilebilir. Bunun önüne geçmenin en kesin yolu güncel ve aktif çalışan bir güvenlik yazılımı kullanmaktır.

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir