--

Android bir işlemci mi?

android logo

Android kelimesini yıllardır akıllı telefon ve tablet gibi ürün özelliklerinde duyuyoruz hatta sık sık android işlemcili, en iyisi bu tarzında cümlelere de tanık oluyoruz. Peki ya nedir bu android? Bu bir işlemci mi?

İşlemci mi yoksa başka bir şey mi?
Gerek satıcılar, gerek müşteriler birçok kişi tarafından android işlemcili terimini duyuyorum ancak işlemci diye bahsettiğimiz parça fiziksel bir parça iken android ise tamamen yazılım olan bir işletim sistemi aslında. İşlemci ve işletim sistemi arasındaki farkları temel bir biçimde açıklamam gerekirse; İşlemci cihazın çalışması için gereken işlemleri yapan fiziksel parça iken android ise basitçe düşündüğümüzde bu işlemciye neyi nasıl yapması gerektiğini söyleyen bir yazılım bütünü. Özetle bir işletim sistemi.

Peki bu android nedir? Nasıl ortaya çıktı?
İşletim sistemi kategorisinde olan bu ürün Google tarafından geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen 2008 yılında piyasaya sunulmuş linux tabanlı bir işletim sistemidir. Günümüzde akıllı telefon, tablet, televizyon gibi birçok farklı teknoloji ürününde kullanılıyor. Belki de şu an bu yazıyı bu işletim sistemiyle çalışan bir akıllı cihazla okuyorsunuz, kim bilir. 🙂

snapdragon cpu

Şimdi bazı satıcılar Android’i işlemci diye tanıtıyor bu yüzden de işlemci adlarından hiç söz edilmiyor. Biraz da gerçek işlemcilerden söz etmek istiyorum.
Mobil platformda çok fazla işlemci üreticisi var aslında ama bunlardan en çok bilinenleri Qualcomm Snapdragon, Mediatek ve Unisoc gibi işlemci üreticileri. Özellikle snapdragon ismine birçok kullanıcı aşina. Yeni bir ürün araştırmasında telefonda snapdragon olup olmadığı genellikle soruluyor. Duruma sadece marka olarak bakılsa da bu işlemcilerin kendi içinde birçok farklı modeli de mevcut.

Snapdragon en iyisi gibi düşünülürken giriş seviye işlemci modellerine de sahip olan bir marka olduğu göz önünde bulundurulmalı. Basit bir örnekle snapdragon markasının giriş seviyesi bir işlemcisiyle Mediatek’in üst seviye bir işlemcisi arasında performans anlamında çok ciddi farklar oluyor. Ürün seçiminde sadece işlemci markası değil; işlemci serisi, işlemcinin temel teknik özellikleri de göz önünde bulundurulmalı.

Özetle: Android yazılım kategorisinde olan bir işletim sistemi iken işlemci donanım kategorisinde olan fiziksel bir parçadır. İşletim sistemi başta işlemci olmak üzere donanıma neyi nasıl yapacağını iletirken işlemci ise bu yapılacak işlemleri işleyerek ortaya kullanışlı, kullanıcı ihtiyacını karşılayacak sonuçlar çıkartır.

Bu yazıda 1 yorum var

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir