--

Her bilgisayarda mutlaka bir anakart yer alıyor. Peki bu anakart üzerinde yer alan kuzey ve güney köprüleri ne işe yarar?

Kuzey köprüsü nedir? Ne işe yarar?
Kuzey köprüsü, yukarıdaki fotoğrafta da anlaşılabileceği gibi işlemciye yakın olan çipsettir. Kuzey köprüsü adı verilen bu çipset; ekran kartı, işlemci ve ramlerin çalışmasını denetler. Ana donanım birimlerinin çalışma frekansı, çalışma performansı bu çipset tarafından denetlenir. Kuzey köprüsü üzerinde genellikle pasif soğutucu bulunur. Bu soğutucuyu yukarıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Pasif soğutucular siyah ya da gri renkte metal bir parçadır. Kuzey köprüsü çalışırken oluşan sıcaklığı çipset yüzeyinden alarak yukarı doğru taşır ve kuzey köprüsü sıcaklığını olabildiğince düşürerek kontrol altında tutmaya yarar.

Güney köprüsü nedir? Ne işe yarar?
Güney köprüsü, yukarıdaki fotoğrafta işlemciden daha uzak olan kısımdaki çipsettir. Bu çipset PCI soketinde takılı olarak çalışan donanımlar, ses kartı, ağ kartı, USB cihazlar, sabit diskler ve BIOS gibi parçaların çalışmasını kontrol eder. Örneğin bilgisayara USB portundan bağladığımız tüm cihazlar güney köprüsünün yaptığı işlemler sayesinde bilgisayar tarafından tanınır ve çalışmaya başlar. Güney köprüsünde genellikle bir soğutucu bulunmaz ancak bazı anakart üreticileri, anakart modellerinde güney köprüsüne de soğutucu yerleştirmektedir.

Yeni anakartlarda kuzey ve güney köprüsü yerine yalnızca tek bir çipset yer alıyor
Son zamanlarda çıkan anakartlarda üreticiler bu çipsetleri kuzey veya güney olarak ayırmak yerine yalnızca kuzey köprüsü oluşturarak tüm işlemleri tek bir çipset üzerinde gerçekleştirmeye başladı. Gelişen donanım teknolojileri sayesinde tek çipset ile tüm işlemleri performanslı şekilde gerçekleştirmek mümkün. Daha eski anakartlarda ise performans kaybı olmaması için işlemler görev dağılımı şeklinde iki çipsete dağıtılıyordu. Günümüzde gelişen teknoloji tek çipsette tüm işlemleri tamamlamayı mümkün kılıyor.

Bu çipsetler aynı zamanda birbiriyle de iletişim içindedir. Parçaların birbiriyle iletişim ve uyum içinde çalışmalarını sağlarlar. Oldukça önem taşıyan çipsetlerdir. Bu çipsetlerin aşırı ısınması bilgisayarda bir performans kaybı ve yavaşlama oluşturabilir. Bu çipsetlerden birisinin arızalanması ise bilgisayarın çalışmaz hale gelmesine sebep olabilir.

Bu çipsetler en çok intel ve amd tarafından üretilmektedir.

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir