183 TL değerindeki GTA 5’e ücretsiz sahip olun!
İlk kez 2013 yılında piyasaya sürülen Grand Theft Auto serisinin en son oyunu olan GTA…
Her geçen gün ortaya çıkan, tedavisi çok güç olan ya da tedavisi olmayan ömür boyu dikkat edilmesi, ilaç kullanılması, yaşam tarzı değişikliği gerektiren rahatsızlıklar…
Diğer bir yandan da sürekli daha fazlasını daha hızlı ve en yüksek verimli olacak şekilde üretebilmek için genetiğiyle oynanmış tavuklar, bitkiler, tohumlar ve onlarca kimyasala bulanmış paketlenmiş gıdalar.
Hava kirliliği, su kirliliği, kimyasal dolu, genetiği değiştirilmiş gıdalar. Belki de tüm bunlara vücudumuzun verdiği tepkidir bu rahatsızlıklar. Çünkü birçok şey yapay, doğallıktan uzak. Vücudumuz zehirleniyor, zehirleniyoruz ve koruma mekanizması vücudu korumaya çalışırken bu tip rahatsızlıklara neden oluyor belki de. Buğday, gün geçtikçe daha yüksek verim için genetiğiyle oynanan bir tahıl. Tahminimce 100 yıl önceki buğdaylar ile günümüzdeki buğdaylar arasında belirgin onlarca fark vardır. Çölyak, kabaca ve yüzeysel olarak ele aldığımızda gluten alerjisi. Gluten; buğday, arpa gibi tahıllarda yer alan bir protein grubu. Çölyak onlarca yıl önce bu kadar yaygın değilken günümüzde neden bu kadar hızlı yayılmaya ve sık görülmeye başlandı? Geçmişte çölyak bu denli fazla mıydı? Genetiğiyle oynanmış tohumlardan yetişen tahılların bir işi mi yoksa?
Kısaca PKU adıyla bilinen tam adı Fenilketonüri olan rahatsızlık ise doğumdan itibaren teşhis edilebiliyor, genetik bir rahatsızlık olarak nitelendiriliyor. Fenilketonüri teşhisi bulunan bireyde karaciğerde üretilmesi gereken enzim eksik üretildiği için ya da hiç üretilmediği için bu durum meydana geliyor. Çok küçük yaşlarda teşhis edilirse uzun yıllar boyu süren tedaviler ile azaltılabiliyor ancak geç kalınırsa ömür boyu düşük protein içeren gıdalar tüketmek zorunda kalınıyor. Yumurta, süt gibi yüksek proteinli gıdalar yasak olduğu gibi birçok yiyeceğin de proteini azaltılmış türünü tüketmeleri gerekiyor.
Kronikleşmiş ürtiker, bu rahatsızlıkta ise vücut tepkisini cilt üzerinden veriyor diyebiliriz. Yani en belirgin belirgin belirtisi cilt üzerinde oluşan lezyonlar ne yazık ki. Gıdalar tarafından tetiklenen ürtiker olduğu gibi, soğuğa, sıcağa, güneşe karşı hassasiyeti olan bireyler de mevcut. Bu tip tetikleyiciler olduğunda ürtiker belirtileri ortaya çıkmakta ve kişinin yaşamını zorlaştırmaktadır.
Lupus, halk arasında bilinen adıyla kelebek hastalığı. Nedeni kesin olarak bilinmiyor olsa da genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir. Bu rahatsızlıkta vücut kendi hücrelerini yabancı madde olarak algılayarak vücudun sağlıklı bir biçimde olması için gereken hücreleri bağışıklık sistemi yok etmek için uğraşır. Bu rahatsızlığın birçok belirtisi olduğu için diğer rahatsızlıklarla karıştırılması mümkündür ancak bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi ise vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ciddi cilt döküntüleridir.
Daha ismini bilmediğimiz, belirtilerin tıp dünyasında anlamlandırılamadığı, keşfedilmeyen ama gelişmekte olan onlarca alerji türü ve bu tip rahatsızlıkların olduğunu düşünüyorum ne yazık ki.
Umarım gıda endüstrisinde para hırsı bir an önce son bulur ve genetiğiyle oynanmış, kimyasal dolu yapay yiyecekler yerine daha doğal, güvenilir yiyeceklere ulaşabiliriz. Umarım insanlar empati kurmayı öğrenerek bu rahatsızlığa sahip bireylere hayatı kolaylaştırıcı şekilde yaklaşmayı, onlar için hayatlarını kolaylaştıracak ürünlerin çeşitlerini arttırmayı başarır, başarırız.
Not: Yukarıdaki rahatsızlık belirtileri hariç koruyucu ve genetiğiyle oynanmış gıdaların bu rahatsızlıkları tetiklediği düşüncesi şahsi fikrimdir. Bu konuda bir araştırma veya kanıt olup olmadığı konusunda bir bilgi bulunmamaktadır.