Güle güle canım benim
40-50 gramlık bir canlı bile insanın her şeyi olabiliyormuş... Ortalama olarak 7 yıldır bizimle olan…
Herkese merhaba arkadaşlar!
Bugün web hosting konusundan bahsetmek istiyorum. Bu bahsedeceğim konu hakkında ilk önce mutlaka söylemem gereken şu bilgi var; web host aynı zamanda web hosting, barındırma hizmeti ya da sadece host (daha genel hali) adıyla karşımıza çıkabilir.
Web Host, Web Hosting, Barındırma Hizmeti Nedir?
İnternet aslında birbirine bağlı binlerce bilgisayardan oluşan büyük bir ağdır. İnternet sitelerine girdiğimizde aslında o internet sitesini çalıştıran bilgisayara bağlanmış oluruz. O internet sitesini çalıştıran bilgisayardan bizim bilgisayarımıza geçici olarak depolanacak görsel dosyaları, html, php dosyaları gibi çeşitli dosyalar indirilir. Bu dosyaları sürekli bize sunması gereken bilgisayarlar ise sunucu/server odalarında 7/24 çalışır halde bizi beklemektedir. İnternet sitesinin sahibinin bir hosting hizmeti alarak internet sitesinde görünmesini istediği dosyaları o sunucuya/bilgisayara gönderir böylece o siteye giren herkesin bilgisayarı otomatik olarak dosyaları indirerek görüntüler bu sayede internet sitesi görüntüsü oluşmuş olur.
Web hosting olmadan internet sitesi açılamaz mı?
Bunun yanıtı maalesef hayır. Haber bülteni gibi düşünelim. Bir spiker haberleri bize sürekli sesli olarak anlatır, bir nevi haberleri bize sunan aracı görevi görür fakat hosting olmazsa internet sitesini oluşturan dosyaları bize sunacak bir aracı olmaz bu nedenle internet sitesi görüntülenemez. Hatta çeşitli anlık problem ya da kesintiler durumunda internet sitesine girmeye çalıştığımızda “Sunucu bulunamadı” hatasıyla karşılaşırız. Bu durum dosyaları bize sunan bilgisayarda bir problem olduğunu gösterir. Site sahibi bu problemi çözmesi durumunda yeniden siteye bağlanmayı başarırız.
Madem internet sitesinin yayınlanması için bir bilgisayar gerekiyor. Bunu kendi bilgisayarımı kullanarak yapamaz mıyım?
Tabii ki yapabilirsiniz fakat ev bilgisayarları ve ev tipi internet bağlantıları bu iş için oldukça yavaş kalacaktır. Sitenizin ziyaretçileri sitenin yavaş olması dolayısıyla sıkılacaktır ve sitenizde fazla zaman geçirmek istemeyeceklerdir. Ayrıca bilgisayarın sürekli açık olması gerektiği için fazla elektrik sarfiyatına neden olacaktır.
Host hizmetlerini sunan bilgisayarlar genelde sunucu odası/server room adı verilen büyük ya da küçük odalardan oluşur. Bu odalarda sürekli ısı kontrolü, voltaj ve elektrik düzenleyiciler, jeneratör gibi birçok ekstra sistem bulunur. Özellikle ısının yeterli düzeyde serin seviyede olması bilgisayarların daha rahat ve performanslı çalışmasını sağlar. Aynı koşulları biz evde sağlamamız için çok fazla masraf yapmamız gerekir o yüzden internet sitemizi evden yayınlamaya çalışmak yerine daha düşük maliyetle hosting hizmeti satın almamız daha uygun ve ekonomik olacaktır. 🙂
Hosting ücretleri nasıldır, çok pahalı mıdır?
Genel olarak çok pahalıdır diyemem, ucuzu olduğu gibi çok pahalı hizmetlerde var fakat kişinin ihtiyacına göre alması gereken host değiştiği için düşük bütçeyle bile internet sitesi açmak mümkün. Örneğin daha az kitle hedefli bir blog sitesi aylık 8-10 liralık bir host hizmeti ile rahat rahat çalışacaktır. Daha yüksek hit beklentili, yoğun dosya aktarımı gereken site projeleri içinse daha büyük host hizmetleri alınması gerekir hatta bir host cihazının komple kiralanması gerekebilir. Bu durumda aylık ücret binlerce liraya kadar yükselebilmektedir. İhtiyacınıza göre doğru hizmet paketini seçtiğinizde hiçbir sıkıntı yaşamadan sitenizi yayına devam ettirebilirsiniz 🙂 Bunlara ek olarak çoğu hosting hizmetinde email hizmeti de yanında gelir. Sonu sitenizle biten mailler oluşturabilirsiniz üstelik bu hosting ücretine dahil, ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Tabi bazı host firmalarında bu politika daha farklı işliyor, genelde hosting ücretine dahil olarak sunulur.
Bir internet sitesi açabilmek için alınması gereken neler vardır?
Bir internet sitesini çalıştırabilmemiz için host ve domain almalıyız. Host internet sitemizi çalıştıracak hizmet iken domain ise internet sitemizin adresidir. Hostu dükkanımız olarak düşünelim, domain de dükkanımızın isim tabelası. İkisinden birisi eksik olursa dükkanımız doğru şekilde işlemez 🙂
Host hizmetini aydan aya ödeyebiliyoruz fakat domain en az 1 yıllık ödenmesi gerekiyor alabilmek için. Domain, Alan adı hizmeti olarakta bulunabilir. Birçok alan adı satın alabileceğiniz firma bulunuyor. Çeşitli kampanyaları takip ederek ilk yılı 2 lira olacak şekilde bile domain almanız mümkün. Bu da ayda 16 kuruş ediyor. İkinci yıl devam etmek isterseniz biraz daha yüksek miktar ödemeniz gerekiyor. Zaten standart bir internet sitesi ilk yılda gelişme gösterir ya da gelişemez durduğu yerde tekrar eder. Birinci yıl sonunda bu durumu analiz ederek ya devam ya tamam düşüncesiyle hareket etmeniz mümkün 🙂 Domain yenileme ücreti ödenmeyen alan adları 30 ila 60 gün içinde başkasının satın alabilmesine açılır. Eğer değerli bir alan adınız varsa mutlaka devam etmeyi düşünün derim 🙂
Birkaç tane sunucu odası görseli de ekleyeyim 🙂
Yine de aklınıza takılan bir soru olursa yorum olarak eklediğinizde yanıtlamaya çalışacağım 🙂
Mutlu günler!
Basitçe hosting olmasa sadece domain falan olsa bu yazıyı okuyamıyor olurduk. Tek göreceğimiz şey sunucu bulunamadı 🙂
yazı için teşekkürler hosting için hangi firmayı önerirsin??
Hosting hizmeti için ben webadamı kullanıyorum, oldukça memnunum.