--

Herkese merhaba!
Bu yazımda son zamanlarda iyice artış gösteren, kullanıcıyı kandırarak bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan sahte sosyal medya reklamlarından bahsedeceğim.

Sosyal medya sitelerindeki sahte banka reklamları
Başta facebook olmak üzere bu tip reklamlara instagram ve twitterda da denk geldim. Oldukça gerçekçi bir şekilde görünen reklamları biraz incelediğinizde kötü niyetli kişiler tarafından verilmiş olan reklamlardan olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Sahte banka reklamları nasıl anlaşılır?
Reklam veren profile tıkladığınızda profilin birkaç kişi ya da 100-150 kişi tarafından beğenildiğini görebilirsiniz. Aynı zamanda reklamın verildiği profil daha önceden farklı amaçlar için kullanılmış oluyor. Daha önceden gönderilmiş saçma ve alakasız gönderiler de görebiliyorsunuz. Binlerce müşterisi olan bankaların bu şekilde bir sayfaya sahip olması oldukça komik. Bu tip reklamlara asla tıklamayın ve bilgilerinizi vermeyin.

Reklam içerikleri nelerdir?
Bu reklamlar genelde; “bankamızın online işlemler sistemine giriş yapan her 50 kişiye 100 TL yüklüyoruz, online işlem sistemine giriş yapan herkes iPhone X çekilişine dahil oluyor.” gibi kullanıcının ilgisini çekmeye yönelik kampanya duyurusu gibi görünüyor.

Bana göre bankalar sadece online işlem merkezine giriş yapmakla kullanıcıya bir hediye ya da çekiliş vaat etmez. Çünkü online bankacılık işlemi yapmak, bankalara pek bir şey kazandırmıyordur diye düşünüyorum. Bankalar genelde belirli miktarın üzerindeki alışverişlere çekiliş hakkı tanıyan kampanyalar yapmakta. Bunlar için de zaten sosyal medya reklamları üzerinden tıklayıp giriş yapmamız gerekmiyor.


Sahte twitter banka reklamına örnek. Link ve kullanıcı adını güvenliğiniz açısından sansürledim.

Sahte banka sitelerine dikkat!
Kötü niyetli kişiler banka sitelerinin tasarımlarını birebir kopyalayıp sahte siteler üzerinden kullanıcıya sunuyorlar. Bu tip siteler de bilgilerinizi çalmaya yönelik yanıltıcı sitelerdir. Bunlardan korunmak için kartınızın üzerinde bulunan banka sitesini adres çubuğuna yazarak giriş yapınız. Giriş yaptığınız sitenin adresini dikkatle kontrol ediniz. Yanıltıcı sitelerde genelde birkaç harf farklı oluyor bu da kullanıcının gözünden maalesef kaçıyor.

Sahte reklama tıklayıp banka hesabıma giriş yaptım ne yapmalıyım?
Eğer yanıltıcı bir reklama tıklayıp giriş yaptığınızı düşünüyorsanız bankanızı arayıp bu konu hakkında bilgi vermeli ve hesap şifrenizi değiştirmelisiniz.

Özetle bankalar online işlemlere giriş yapanları kapsayan bir kampanya sunmaz. Eğer sunarsa da TV reklamları gibi farklı platformlardan da duyurur. Bu tip reklamlar gördüğünüzde işlem yapmadan önce bankanızın çağrı merkezini arayıp doğrulamanız hesabınızın güvenliği açısından daha iyi olacaktır. Sahte banka reklamları dışında bilgisayar virüsleri de banka bilgilerimizi kopyalamaya yönelik olabilir. Güncel antivirüs programı kullanmanız güvenlik açısından daha iyi olacaktır. Güvenmediğiniz bilgisayarlarda ise bankacılık işlemleri yapmaktan kaçınmalısınız.


Ekleme: Denk geldikçe bu yazıma sahte reklam örneklerini ekleyeceğim. Bu kandırma yöntemiyle insanları dolandırmaya çalışanlar her geçen gün farklı şekillerde reklam vererek insanları kandırmaya çalışıyor.
Sahte reklam örnekleri
1)
twitter-sahte-reklam

Bu örnekte cimer tarafından verilmiş bir reklam gibi görünmeye çalışılıyor. Linke tıklayıp bilgileri girmeniz isteniyor. Büyük ihtimal link içerisinde bir banka sitesine çok benzer tasarımlı bir site mevcut. Buraya banka bilgileriniz ve şifreniz girmeniz istenecek. Güvenlik açısından linki karaladım.

2)

Garanti bankasının logosunu ve garanti bankasının yeşil tonunu kullanarak hazırlanmış aşırı amatör ve profesyonellikten uzak bu fotoğraf ile insanları kandırmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda yazısı bile düzgün değil. “iade” yerine “aide” yazmışlar. Sizce garanti bankası bu tip basit hatalar yapar mı? Paintten düzenledikleri bir reklam tasarımıyla böyle bir reklam verir mi?

3)

Bu reklamda afiş biraz daha geliştirilmiş ama anlamsız bir kullanıcı adı ve kısaltılmış bit.ly linki reklamın sahte olduğunu açık açık belli ediyor.

KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE BU TİP REKLAMLARA İTİBAR ETMEYİN, ŞİFRELERİNİZİ BU SİTELERE GİRMEYİN.

Bu yazıya 4 kişi yorum yapmış

  1. gülin Bu yorumu yanıtla

    yazı için teşekkür ediyorum insanları bilinçlendirici şekilde olmuş sayfamda paylaşabilirmiyim bu yazınızı

    • SystemHack Bu yorumu yanıtla

      Tabii ki paylaşabilirsiniz. Yazı altında bulunan paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz. Eğer yazımı kopyalayıp ekleyecekseniz kaynak olarak sitemin adresini eklerseniz sevinirim 🙂

    • Batuhan Bu yorumu yanıtla

      Elimden geldiğince daha fazla insanı bilgilendirmeye çalışıyorum. Ancak bu dalgınlıkla bunlara tıklayanlar ne yazık ki var 🙁

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir