
Yılbaşı, Noel tartışmaları…
Herkese merhaba! Her sene olduğu gibi bu senede "Müslüman noel kutlamaz" , "Noel haramdır" gibi…
Her geçen gün yeni ve farklı konseptli internet siteleri açılıyor. Eğer sizin de yeni bir internet sitesi açma planınız varsa öncelikle aşağıdaki bazı noktaları düşünerek projenizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Planlanarak açılmış bir internet sitesi daha hızlı bir yükselme sağlayabilir.
Genelde bilinen bilgiler olmasına rağmen ilk kez açılacak sitelerde bu detaylar aceleye gelip atlanabiliyor. Daha sonra bu noktaların telafi edilmesi mümkün olmayabiliyor.
Öncelikle kendinize “Nasıl bir internet sitesi açmalıyım?” sorusunu sormalısınız. Bu soru ile sitenizin konseptini ve tasarımını zihninizde hatta bir kağıt üzerinde tasarlamalısınız.
Site amaçlarını belirleyin
Öncelikle yeni bir internet sitesi açmadan önce sitenizin amacını belirlemeniz gerekmektedir. Bu site hangi tür kitleye hitap edecek; teknoloji sitesi, haber sitesi ya da otomobil meraklılarına hitap edecek bir site mi olacak? Sitenin amacını belirlediğinizde siteniz için uygun bir isim bulmaya çalışın. Siteniz genel kategorilere sahip bir site olması yerine belli bir konuda bilgiler içerecek olması başlangıç için oldukça iyi bir tercih olacaktır. Çünkü başladığınız gibi farklı farklı her bilgiyi girmeniz arama motorlarının sitenizi üst sıralara çıkartmakta faydasından çok zararı olacaktır.
Gelir kaynaklarınızı belirleyin
Eğer bir blog sitesi ya da forum sitesi türünde bir internet sitesi açmayı planlıyorsanız; sizin için en iyi gelir kaynağı reklam gösterimi olacaktır. Ürün satışı ile gelir elde etmek istiyorsanız sizin sitenizin türü direkt olarak E-Ticaret sitesidir diyebiliriz. E-Ticaret siteleri çok daha profesyonel çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmalıdır. Mutlaka destek alarak ve tüm prosedürleri uygulayarak sitenizi inşa etmenizde fayda var 🙂
Sitenizin ismini seçtikten sonra uygun alan adı kiralayın
Sitenizin ismi özgün bir isimse eğer büyük ihtimalle alan adı boş olacaktır fakat sık kullanılan kelimeleri içeren bir isimse alan adınızın başkası tarafından kiralanmış olması muhtemel bir durum. Bu durumla karşı karşıya kalındığında ne yazık ki farklı bir isim seçmek zorunda kalınıyor. Bazı durumlarda .com dolu iken .net uzantılı alan adı boş oluyor. .net uzantılı adı tercih edebilirsiniz. Yine de .com uzantılı alan adına sahip olmak daha iyi bir detay olacaktır. Çünkü kullanıcılar genelde hatırladıkları site isminin sonuna .com yazarak siteye giriş yapmayı denerler. Eski bir ziyaretçinizi alan adınızdan dolayı bir rakibinize kaptırabilirsiniz.
NOT: Alan adlarınızda – gibi semboller kullanmanız kullanıcılarınızın sitenize direk girmek istediğinde – sembolünü unutacakları için farklı siteye bağlanmaları mümkündür. Elinizden geldiğince yalın ve sembol kullanılmamış bir alan adı kiralamaya özen gösterin.
Siteniz için uygun bir hosting (barındırma) hizmeti kiralayın
Alan adınızı kiraladıktan sonra sitenizin çalışması için gereken bir barındırma hizmeti kiralamanız gerekmektedir. İlk başta çok fazla trafik olmayacağı için düşük özellikte ekonomik bir barındırma planı ihtiyacınızı görecektir.
Hosting (barındırma) Hizmeti Nedir?
İnternet üzerinden yayınlanacak bir internet sitesinin aktif olarak çalışması için internet sayfasının görsel dosyaları, diğer sayfa dökümanları gibi belgelerin sürekli olarak yayında bulundurulması için bir bilgisayar sisteminin olması gerekir. Web sitelerine ulaştığımızda aslında o web sitesinin dosyalarının bulunduğu bilgisayara bağlanırız ve o bilgisayar üzerinden dosyaları bilgisayarımıza çekerek internet sayfasındaki bilgileri ve görselleri görürüz. Kısaca açıklamak gerekirse bir internet sitesinin çalışabilmesi için o internet sitesine ait dosyaları bir bilgisayarda internete açık olarak bulundurmamız gerekir. Bu hizmete barındırma hizmeti, web hosting gibi isimler verilmiştir.
Web Host internet sitemizin internette görüntülenebilmesi için gerekli olan bir hizmettir.
Barındırma hizmeti hakkında hakkında daha detaylı bilgi için: Web host gerekli midir? Ne işe yarar?
Web host ve alan adı işini de notlar alarak inşa ettikten sonra sitenizde hangi yazılımı (script) çalıştıracağınızı belirleyin
Yazılım seçiminizi yaparken sitenizin konseptini düşünün. Siteniz bir bir blog sitesi ise blog yazılımlarına göz atmalısınız.
Eğer aklınızda farklı konseptte yeni bir fikir varsa piyasada fikrinizi hayata geçirmeniz için hazır olan bir yazılım bulamayabilirsiniz. O yüzden özel olarak yazılım hazırlatmalı veya satın almalısınız yazılım fiyatları istediğiniz özelliklere göre değişecektir.
En yaygın ücretsiz forum yazılımları: SMF, Mybb, phpBB
En yaygın ücretsiz blog yazılımları: WordPress
En yaygın ücretli forum yazılımları: vBulletin, XenForo
En yaygın ücretsiz E-ticaret yazılımları: Opencart, Magento
Günümüzde kullanılan çoğu blog sitesinde WordPress çoğu forum sitesinde ise SMF ve Mybb kullanılmaktadır. vBulletin kullanımı da oldukça yaygındır.
Google Adsense kullanacak mısınız?
Google Adsense kullanarak sitenize reklam eklemek istiyorsanız sitenizin içeriğine dikkat etmelisiniz. Örneğin korsan içerikle dolu bir site Google Adsense kullanım politikasına uygun değildir.
Seo konusunda temel bilgiler edinin
Sitenizi hazırlamadan önce SEO yani Arama motoru optimizasyonu konusunda da temel bilgiler edinmenizde yarar var. İnternet sitenizin hızla yükselmesi ve daha fazla hit alabilmesi için arama motorlarında üst sıralara erişmek gerekir. Seo kurallarına uygun bir internet sitesi daha üst sıralara kolaylıkla ulaşacaktır.
Şimdi birçok konuda kararlar verip not aldığımıza göre. İnternet sitemizi hayata geçirme çalışmalarına başlayabiliriz 🙂