--

Herkese yeniden merhaba!
Uzun zamandır yeni bir yazı yazamıyor sadece yorumlarınıza yanıt verebiliyordum çünkü aklıma bir türlü üzerine yazacağım bir konu fikri gelmiyordu. Bu yazımda da ülkemizde genelde bu tür düşünceyle yapılan satın alımlara deyineceğim :

En pahalısı en iyisi midir?
Birçok tüketici çok fazla teknik detaya sahip olmadığı ürün kategorilerinde satın alım yaparken genel olarak; “bir kere alıyoruz en pahalısını alalım uzun süre kullanırız.” düşüncesiyle satın alma yapmakta. Tüketiciden tüketiciye en iyi ürün değişiklik gösterir aslında ve bu değişiklik sadece fiyat farklılığından ibaret değildir.
Mesela;
Bir bilgisayar almamız gerekiyor bu bilgisayarı 2-3 yıl boyunca sorun yaşamadan kullanmak istiyoruz, en pahalısını alırsak muhtemelen hiç kullanmayacağımız özelliklere sahip bir bilgisayarı alıp eve götürmüş olacağız. Aynı zamanda buna çok fazla para harcamış olacağız. (Günümüzde bilgisayar fiyatları 10 bin liraya kadar çıkabiliyor.)  Eğer o bilgisayarı ne için kullanmak istediğimizi belirlersek ona göre daha uygun fiyatlı ve işimize yarayabilecek bir ürün satın alabiliriz.
Kısaca en pahalısı her zaman en iyisi değildir 🙂

Öncelikle ihtiyacımızın ne olduğunu belirlemeliyiz
Yeni bir satın alma sürecindeysek öncelikle satın almak istediğimiz kategorideki üründen beklentimizi, o ürünü ne için kullananacağımızı belirlemeliyiz buna ek olarak ayırabileceğimiz bütçeyi de belirlemek yararlı olabilir. Bu belirlemeleri yaptığımızda istediğimiz ürünü kolayca bulabilir ve doğru bir seçim yapabiliriz. İyi bir satış danışmanı bu bilgiler doğrultusunda size yardımcı olacaktır. Yine de işi satış danışmanına bırakmamakta fayda var 🙂
Örnek olarak:
Üründen beklentim: Yapmak istediğim işleri tamamlarken kasmaması, hızlı çalışabilmesi
Ürünü kullanım alanım: Günlük internet gezintisi ve ofis işleri
Ben bilgisayar örneği üzerinden gitmiş olsam da farklı kategorilerde de bu tip beklentileri önceden kolayca belirleyebiliriz.

Söz konusu kategorideki ürünlerle ilgili çeşitli teknik terimleri ve teknik bilgilerin ne işe yaradığı konusunda ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Bu araştırmadan edindiğimiz bilgilerle almayı düşündüğünüz ürünün teknik bilgilerini inceleyerek ne kadar iyi olduğunu siz de tespit edebilir tercihinizi ona göre kolayca yapabilirsiniz. Çoğu satışçı ürünleri fazlasıyla överek ve abartarak ürün hakkındaki beklentiyi çok yükselttikten sonra satın alma işlemini tamamlatırlar ardından tüketici üründen memnun kalmayarak o ürünü genellikle kötüler. Aslında ürün belki de iyidir fakat beklenti çok yüksek olduğu için ürün performansı kullanıcıya yarar sağlamamış gibi görülür. Teknik bilgiye sahip olduğunuzda o ürünün ne kadar iyi bir performans sunacağını aşağı yukarı tahmin etmek mümkündür ve satış hilelerinde beklentiniz çok yükselmeyecektir 🙂

Satın almak istediğimiz üründen ne istediğimizi bilirsek hiç işimize yaramayacak ekstra özellikler barındıran bir ürüne fazla miktar vermeyerek büyük ölçüde maddi tasarruf yapabiliriz.

Bu yazıya 2 kişi yorum yapmış

  1. şafak güler Bu yorumu yanıtla

    en pahalısı en iyisi diye birşey yok bana göre. çoğu üründe, fiyat aldatmacası ile insanları kandırıyorlar

Neden yorum bırakmıyorsun?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir